В същия ден България, последна от сраните, през които минава маршрутът на „Южен поток”, подписа инвестиционното решение за проекта. София съзнателно си купи време, констатират експерти. Впрочем, „Газпром” като цяло стана по-лоялен към европейските потребители заради натиска на Европейската комисия, коментира „Газета Ру”, цитирана от "Фокус".

В четвъртък „Газпром” сключи нов десетгодишен договор с България. По думите на българския премиер Бойко Борисов, руският монопол е предоставил отстъпка в размер на над 20%.
Цената за България „ще бъде най-ниската сред страните от тази категория”, отбеляза директорът на „Газпром” Алексей Милер.

"Газпром вече предостави отстъпки на редица страни, но те не надхвърляха 10-15%, а 20% - това е съществено намаление",  отбелязва "РБК Дейли" като се позовава на запознат със ситуацията.

Цената е търговска тайна, но според източници на БНТ, тя най-вероятно ще бъде между 405 и 420 долара за хиляда куб.м. За сравнение, цената за Полша е 460 долара, за Сърбия - 490, предаде БНТ.

Съгласно новия договор до 2022 година „Газпром” ще доставя в България по 2.9 милиарда кубични метра газ годишно (приблизително такова е потреблението в страната - б.р.).

Експерт: Това беше златен момент
България никога не е имала по-силен аргумент в преговорите за дългосрочна доставка на газ от очевидния интерес на „Газпром“ и руската страна да реализира проекта "Южен поток" – това беше златен момент за преговаряне, коментира Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик на България в Русия, пред телевизия България он ер.

Относно десетгодишния срок на новия договор за доставка на природен газ между „Газпром” и „Булгаргаз” Василев коментира, че проблемът със срока на договора не е толкова неговата дължина, а гъвкавостта - възможността да се оптимизират неговите параметри.
„Това в България трябва да се върже със задължително високи количества, които биха индиректно принудили правителството да работи с по-малък ентусиазъм спрямо количества, които могат да се появят от местен добив и от алтернативен внос отвън. Големият проблем е, че тези високи количества при ниско равнище на потребление не дават голяма гъвкавост при вноса на газ отвън. Ние трябва така да разтеглим местния добив, така че в рамките на шест години да нямаме голямо разкритие, защото тогава ще се окажем в проблем“, каза Василев.

Относно срока на договора енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира: „Ние сме на почти една ръка разстояние от енергийна независимост и може да се окаже, че след шестата-седмата година наистина ще започнем да зануляваме тези дългосрочни договори и то при още по-ниска цена за българския потребител“.

Според проф. Тасев отпадането на посредниците не влияе върху цената, но ще облекчи ДКЕВР.
„Досега при трима доставчици имаше среднопритеглена цена. Дори действащата отстъпка от 11,1% за периода април–декември тази година, бяха среднопритеглени. А сега тези 20% отстъпка ще бъдат директни“. България подписа договор за 2,9 млрд. с „take or pay“ 80%, което прави договорът по-либерален и гъвкав, но като цяло изключва за българския пазар участие на външни лица, допълни проф. Тасев.

Бизнесът е доволен
За първи път бизнесът ще знае каква е реалната цена на газа. Това каза пред Агенция „Фокус” изпълнителният председател на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев по повод подписания договор за доставки на газ с „Газпром”.
„Досега обикновено не се знаеше каква е цената, а сега се знае каква е цената и във всички случаи е изключително полезно, както за бизнеса и за битовите потребители, така и за развитието на газификацията. Оттук нататък, разбира се, трябва да се либерализира пазарът и да се изпълнят вторият и третият пакет от мерки на Европейския съюз”, каза Данев.
Той посочи, че намаляването на цената на газа от януари 2013 г. ще има огромен ефект върху всички енергоемки производства, които работят с газ.