Съгласието на България за „Южен поток” струва на „Газпром” $2,75 млрд.

България получи 20-процентна отстъпка от руския газ за 10 години. Това ще струва на „Газпром” близо 3 милиарда долара, коментира „Газета Ру”.

Обратно в новината

Коментари - Съгласието на България за „Южен поток” струва на „Газпром” $2,75 млрд. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чета коментарите по тази тема и от темата за митинга на БСП. Жалко, че има наивници, които вярват и в едните и в другите. Жалко, че заради два отбора мутри народа се е разединил толкова много...

Защо, когато гласувам с "-" в "+" се отчитат две гласа!!!

За глупаците които са много радостни - Русия ще си изплати инвестицията като не плаща 15 г. транзитни такси (от общо 25 г. експлоатационен срок). Не е ясно и кой ще плаща за обслужването - може да се окаже, че и то е сметка на Булгартрансгаз. По този начин няма 50/50. Цената на газа е вързана за газьола и мазута, а това означава, че тя тепърва ЩЕ РАСТЕ за нас. Пропорционално би трябвало да расте и транзитната такса, но ние сме заковали на 15 години и така сме се набутали. Разликата от 9% всъщност идва от премахването на посредниците, но след като Овъргаз си трае е ясно, че ще бъдат компенсирани с нещо - с лицензия за оператор или с по-високи цени от ДКВР. ПО-ТЪПА СДЕЛКА НЯМА, НО КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ТИКВАТА

Подобен катастрофален договор България не е имала от втората национална катастрофа насам.За 10г. загубите ще са 5$млрд. и то ако цената на газа не скочи прекалено много.1.Първа загуба 1,7млрд.евро като заем за строителството на тръбата.2.Втора загуба около 200млн.от транзитни такси.3.Трета загуба постоянно растящи цени на газа тъй като цената е обвързана с цената на петрола.4.Загуба на нашата 50% част от Южен поток тъй като няма клауза,че минава не минава газ Русия трябва да плаща,а и не са ясни лихвите по заема.Сиреч след 10г.ще стане ясно,че не можем да погасим заема и лихвите по него и Русия ще капитализира нашата част от тръбата.Е на това викам аз успех,но за Газпром и Русия.

Според Малтус населението нараства в геометрична прогресия, а ресурсите в аритметична.От тук и всички останали изводи.

Браво,браво! Пак за Бойко ще гласоваме!

Точно така гласОвай той на такива като тебе разчита неграмотници:)

krassikat@

На изборите ще видиш на кого разчита...

Аха тайна цена, която обаче я плащаме ние... целия капиталистически строй СМЪРДИ!!!

БАЛАМОСВАТ НИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ!!!! Кой печели - Газпром и Италия - единия си продава газта а другия си осигурява газ. По средата седи България и ще получи - един дебел....нищо. От къде накъде щ искат ние да плащаме за проект който не е наш и отгоре на всичко минава през нашата територия и сега това ни го представят като някакъв успех че няма да плащаме стотинка за този чужд проект. То е все едно аз да искам да прокарам тръби за газ през двора на съседа и да му кажа, споко, брато няма да те карам да плащаш стотинка за моите тръби и за това аз да имам газ, ама няма и да ти платя нищо, че ще ти разкопая двора и ще си прекарам тръбите. Прогледнете и вижте как пак ни прекараха и това ни се представя като някакъв успех. Как само ги "напляскахме" руснаците ..... Какви 7% .....какви 5 лева ми говорите.Мислете с главите си българи!!! Каква наглост, поредния голям...шлем ...отзад с извинение. Ама всеки народ си заслужава управлението.

Извинявам се че Ви допълвам. Ами ЕНИ и Газпром са си другарчета още от 1993, съвместни проекти, съсобственост в компании и газопроводи и т.н. Когато Газпром направи за нас това което е направил до момента за ЕНИ можем да си помислим че и нашата страна е равноправен партньор с Газпром.

БРАВО БРАВО БРАВО. Умрете от яд долни крадливи комунисти.Още едно кранче се затвори!

Не се притеснявай за това. Преживяхме комунизма ще преживеем и мутрогерберокомунизма. Герберите сте толкова прости че не 60, както се хвалеше жалкия рапон, а 6 години ако оцелеете ще е постижение.

Какво браво бе тъпир? Когато ни паднат сметките с 20% тогава им викай браво, иначе какво е значението къде ще отиват парите у комунистите или капиталистите всичките са еднакви. Ей такива като тебе ги подхранват и двете групи лешояди, браво ще ми вика...

ЕЙ ТУЗЕМЕЦ ПОЧАКАЙ ДА ГО ВИДИШ С ОЧИТЕ СИ И ДА ГО УСЕТИШ ПО КОЖАТА СИ КОГАТО СЕ СЛЧИ И ТОГАВА НАРЕЧИ СЕБЕ СИ ТАПИР СМРЪДЛЬО............БОЙКО УСПЯ И ТОВА ВАДИ ОЧИТЕ НА КРАДЛИВАТА ЧЕРВЕНА НАПАСТ КАТО ОВЧАРОВ КОЙТО СВИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ ДА ПОДВИСВА НЕИЗГОДНИ С РУСНАЦИТЕ ДОГОВОРИ!!!!!!!!!!!!

az а кой ще построи над 500 км тръба марсианците ли ?

Може би греша, но ми се струва, че ББ се ежи като петел на бокрук и до преди няколко месеца бе абсолютно сигурен, че няма да работи по проект Южен поток! Как и защо се промени това негово абсолютно мнение не е много ясно

Ясно,ясно е видя се на брифинга когато приключи и Боко се опита да стане залиташе като след тежък махмурлук.Явно като е разбрал каква комисионна ще му плати Газпром за подписа е изпаднал в алкохолен делириум.

Батс като не си компетентен не коментирай , засега сметките показват че за 15 години ще си изплатим от транзита нашите разходи около 1.65 милиарда евро, но най-важното че 3.3 милиарда евро ще се инвестират в България и ще се създадат много работни места.

Боя се, че в последните години работни места в България се откриват само хипотетично!

3.3 милиарда евро е само цената към 2012 г. така както за АЕЦ Белене цената беше 4 милиарда при подписването на договора. След това обаче се натрупва неизбежната ескалация, лихви и разходи за инфраструктура, очуждаване и т.н. И както АЕЦ Белене стана 10 милиарда, и Южен поток ще стане 9 милиарда евро. За да се изплаща нашия заем от 4.5 милиарда ще е необходима вноска от поне 600 милиона евро, а приходите от транзитни такси са 157 милиона. С толкова даже и лихвите не могат да се платят, така за залога (нашите 50% от Южен поток) ще стане руски. Т.е. през България ще минава чужда тръба с всичките неудобства, без да си плаща нищо.

Никой ли не обърна внимание, че транзитните такси, които са 200 млн долара не покриват вноската по кредита. Така че, няма да можем да плащаме вноските и след като се завърши тръбата, кредитора (руснаците) ще придобият 100% собственост над тръбата и за нас никакви приходи повече. А разходите по инфраструктура, загуба на земя (територия), очуждаване и т.н. ще си останат за наша сметка.

Аз не разбрах, кредита ти ли го даваш , и защо в ЮБългария всеки от всичко разбира, че и акъли дава :-) На хубавото навсякъде по света се казва хубаво, само тук не знам къде ви бръкна и защо най-вече тази сделка че си избълвахте червата комуняги мръсни.......

Слушай пич ,ти явно си милиционер или ясновидец щом си толкова осведомен за влоговете. Кажи ми тогава каква цена е договорена за газа ,щом и ГОГАТА не я знае и тепърва ще я смета Семерджиев дето не можа да сметне цената на тока .

Не, че искам да се заяждам, ама и сега не са кой знае колко несекретни цените :)

Сутринта по телевизията един некомпетентен икономист - Петър Димитров и един куневист обясняваха как нищо добро не се е случило с подписването на договора с Газпром и как те са по-вилики и от папата. След това идва шефът на Булгаргаз и казва нещо съвсем различно. Разбирам, че за опозицията е започнала предизборната кампания, ама давайте го малко по-позитивно бе хора. Явно на вас реалностите които се случват не ви харесват, но не ме убеждавайте с празнословия, че само вие сте прави прави. Опозицията не даде нито една алтернатива. Само плюе. Имам усещането, че каквото и добро да се случи в държавата ни, тия от БСП в типично техният си стил ще го отричат.

"Булгаргаз" е държавна фирма, какво очакваш да кажат. Петър Димитров е опозиция - какво очакваш да чуеш от него. Истината е, че ще разберем колко е изгодна тази сделка по цените на парно, ток и т.н. Преди това всичко са празни приказки.

Само, че Гогов не каза нещо различно, а само се мъчеше да изклинчи от въпросите. Съгласете се, че човекът трябва да оцелява. Истината е, че остана кошмарната формула и че всички прогнози са за увеличаване цената на петролните продукти и от там и цената на газа. Една война в близкия изток и цените ще ударят тавана, но и без нея нещата са натам. Виж поляците си вързаха цената с тая газовия пазар, която е по-ниска. Те затова руснаците не Левски, а и националния отбор ще финансират, като ни изработиха така, а да не говорим безумието с "Южен поток"

СМ

Аз как ще го усетя това намаление ? Цените на такситата ще паднат ли ? Цените на на храните ще паднат ли ? Цените на тока, на парното, на газта за бита и по газстанциите ?

Такива като тебе никога не усещат. Понеже нямат усет друг, освен в джоба си. За това все реват.

Естествено, че ако има истинско намаление, то трябва да се усети в ДЖОБА! Защото иначе си е една блестяща победа на..... въображаемия фронт!

Прав си. Нито ще усетим това намаление, нито ще намалят газта за крайния потребител ако се открие находище у нас. Тогава ще започнат да ни обясняват как започнали да влиаят други фактори.

Meneka това че си комуниска няма лошо но поне не пиши като хал хабер си нямаш. Договорите на Газпром с всички страни са горе долу еднакви срока е 10 години и има коефициент който отразява падането или покачването на котировките и тука е така ако падат котировките ще се получи допълнително намаление.

Чичко милиционер, в кое РПУ да се явим за да получим допълнителни разяснения по договора с Газпром.

УРА!!! Бизнесът е доволен. Кой бизнес точно

На мутрите около ББ разбира се. Ти ако не си в този същия бизнес на какво се радваш?

Никакво намаления няма. Просто това е нормалната цена към момента, с тенденция да отива още надолу. Само че ние няма да се възползваме пълноценно от падащите цени, защото сме закопчани за 10 следващите години за Газпром.

Добре де, какво в крайна сметка договориха. От една страна политиците се бият в гърдите с 20% процентно намаление а от друга страна газовите играчи казват че ще смятат една седмица по формулата която са договорили двете страни и резултата ще е намаление от около 7% ,всъщност цената ще излезе горе-долу същата просто разликата ще дойде от премахването на посредниците което май е и единствения успех на правителството в тези преговори. От трета страна еврокомисарите пък казаха че проектът е мнОго интересен но докато стигне европейските граници има още да се доизкусурява според евро изискванията а това може и да доведе до допълнително оскъпяване. В крайна сметка на мен ми се струва че руснаците пак наложиха своите интереси а нашите скромно подсмърчат отстрани и се опитват в конкретния случай да ни убедят че доставката на евтин газ в големи количества за руските компании продаващи газ на местните потребители из Европата през България е голямо постижение от което ние може би ще имаме полза след 15 години.

Не среднопритеглена цена, а среднопретеглена цена. Другия път ще искам хонорар.

По голям наглец от комуниста няма сутринта по БТВ седнал най-големия "експерт" Петърчо да обеснява че цената била лоша и т.н. ами другия голям "експерт" Руменчо който развали стария изгоден договор и подписа нов на цена над 500 долара при цена на петрола около 60-70 сега цената на петрола е над 100 и успяхме да свалим цената с 20%. Мисля че за първи път защитихме българсите интереси.

Ани, много си наивна!? Намаление 20%, но никой не казва върху каква цена ще е това намаление. Ако е върху 700 щ.дол. ще плащаме както до сега!? За това твърдят, че цената е търговска тайна, сещай се защо? Ще видим крадеца - шев на ДКЕВР какви ще ги говори сега за парното - дали ще намалят цената с 10-15%?

Масово тук не са информирани щало да падне газа и т.н ами ако падне ще падне и при нас , затова има коефициент който следи котировките при падане цената пада при дигане се дига толкова е просто. Сега доброто е че този коефициент е взет от най-високата цена за цялата година и сега последния месец както поевтиняха горивата ще получим още някой процент допълнително.

Е те това се казва истински Български политик....А не мазньото Сергей които подписа на 520 долара!!!

Щом за теб, и такива като теб, банкянската мутра е еталон за политик, значи здраво сме го закършили. Даже бих казал, че с България е свършено.

Само че в Австрйския парламент не разнасят името на Борисов, а на Станишко!- правят му реклама, бил нескопосан мошеник!

Банкянската мутра направи едно нещо правилно - ОК, щом и бизнесът е доволен - но съсипа много други в държавата.

А с Набуко на каква цена ще подпишем

по-краткосрочен - 6 години. Сега стана твърдо 10 години и задължитерно плащане на обема. Освен това се оказва блокирана възможността за допълване от вътрешни източници. Накроя се оказва , че и интерконекторните връзки ще отпаднат и пак ще сме в зависимост от ГОЛЕМАТА отстъпка на руската олигархия, да не вЕрваш. България никога няма да се откъсне от тая зависимост, която личи и по угодническите физиономии на снимката.

2007г- метана тръгна от 32ст после стана 50ст/кг през 2008 сега гони 2лв/кг - това е 400% повишение ....вие си спорете дали намалението е 11 или 20%.....айде със здраве.

10 годишен договор. За 10 г. я камилата, я камиларя.

Защо ББ и ДД не казаха нищо за дългосрочното сътрудничество в електроенергията? Руснаците си казаха, че ще строят две газови електроцентрали.

Пак ни закопахте! На природния газ цената много ще падне за 10г! - трябва да сте малко далновидни и да имате съветници, които разбират! но нито управниците са далновидни, нито мислят за народа , а си гледат интереса и комисионните под масата - нито пък се допитват до учени (от БАН например)

Извинявай, ама падането на цената на който и да е от енергоносителите е в областта на фантастиката. Енергийният глад тепърва ще набира сила, а след 20-30 години се очаква енергиен колапс.

Е, то пък няма угодия:) И без пари да го даваха рушняците пак някой щеше да измрънка:)

Господине, 1. Цените в света на нищо почти не намаляват, с изключение на човешкия живот! 2. Представете си, че договорът беше за 3г. примерно и се окаже, че нямаме достатъчни собствени запаси или представете си нещо много по-лошо - продажниците-комисионери от БСП дойдат на власт! Знаете ли какво ще стане? Следващият договор ще се подпише на двойна цена на газа... Айде със здраве и помислете, пък времето ще си покаже!

Ако не обръщаш внимание, всички казаха че при промяна на конюнктурата, може да се променя цената. Козът на правителството беше Южен Поток, не че нещо кой-знае колко феноменално са направили, впредвид че транзитните такси от бъдещия поток няма да покрият лихвите по кредита, с който ще бъде изграден. Съвсем честна си е отстъпката, впредвид парите (кеш), които ще трябва да плати страната ни.

3. аз пък си представям , че кристално чистите Боко Цоко Цоцка и пр (дето не знаят кво е рект , бухалка , комисия. рабфак, тати шофьора на министъра да ме уреди и мен шофьорче в общия гараж на милицията)))хихи)смешници са още на власт ....това ще да е голям кошмар ако има още живи дотогава))))))платено мишоче щоне се гръмнеш?

Чак дитирамби и ентусиазъм не трябва да има. Поне не към ценовите параметри на сделката... 20-25% в общи линии е МИНИМАЛНОТО, което можеше да се постигне при наличието на Южен Паток, ако преговарящите бяха технични и вещи в преговорите. Но какво да направим, когато техничните и вещи експерти във властта 2005 г. намалиха МНОГО ВЕЩО цената от 170$/1000 куб.м. до...близо 600$!!! Така че това, което постигна тоя екип е ЗАДОВОЛИТЕЛНО! СЕГА ТРЯБВА ДА СЕ НАСОЧИМ КЪМ БЪРЗА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ и до 3-4 години да имаме достъп до терминал на Бяло Море. За втечнен газ. И тогава ще дойде КРАЯТ НА ДИКТАТА НА ГАЗПРОМ! И да не пропусна-лично БЛАГОДАРИМ на г-н Путин, че се държа цивилизовано и не извади газовата бухалка! Могло да се водят и цивилизовани преговори, а не само от позиция на силата! А също и от позиция на ОБЩИЯ, СЪВМЕСТЕН ИНТЕРЕС. Така че днес беше един хубав ден за българо-руските икономически отношения. И за първи път от 1999 г. имаме що годе равноправни и взаимноизгодни отношения. И чия е отново заслугата? Вездесъщия Бойко Борисов. А ако цената на парното за ПЪРВИ ПЪТ от 1989 г. се НАМАЛИ и то с очакваните 15-20%, комай Конституционното мнозинство на Борисов следващите избори не му мърда!!

забрави да има намаление на цената на парното. bulgargaz е във финансов фалит 1 во него ще спасяват

krassikat@

Бъркаш!10-15% НАЙ-МАЛКО!

Вие платените сте много интересни. Бил престъпник и подписал от $170 на $600 - със ЕДИНСТВЕНИЯ доставчик - ами да не подписва и да измремЕ от студ ли бе? И кой ти я прошепна тая цена от $600? И как стана така че при скъпия газ, и парно и ток бяха по-евтини? И остава отворен въпроса - КОИ са въпросните посредници? Защо никой не ги обявява? До колкото знам на Овергаз от 2010 му е изтекъл договора и не е бил подновяван. А Овергаз така или иначе си е 50% на Газпром.... IQ-то ти не е толкова ниско че да не си се сетил за тия въпроси, но явно има ДМС (Допълнително Материално Стимулиране) за да пускаш подходящите въпроси във форумите. Като сервилните журналисти, общо взето.

krassikat@

Твоето ограничено, закърняло мозъче, допуска ли, че нещо може да се направи и БЕЗ ПАРИ? Или за вас, КОМУНОИДИТЕ, АЛЧНОСТТА И ПРОДАЖНОСТТА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ?

А газовите връзки с Турция, Гърция и Румъния ще ги строим ли или ще ги замразим? За каква енергийна независимост се говори? Нали щяхме да диферсифицираме не само тръбите, но и доставчика? Да не търсим шест години газ, да не внасяме отвън? (Големият проблем е, че тези високи количества при ниско равнище на потребление не дават голяма гъвкавост при вноса на газ отвън. Ние трябва така да разтеглим местния добив, така че в рамките на шест години да нямаме голямо разкритие, защото тогава ще се окажем в проблем Ние сме на почти една ръка разстояние от енергийна независимост и може да се окаже, че след шестата-седмата година наистина ще започнем да зануляваме тези дългосрочни договори и то при още по-ниска цена за българския потребител. ) Че най-важният посредник, който трябваше да бъде изхвърлен ДКЕВР, но той е държавата, знаем още от 2010 година.(отпадането на посредниците не влияе върху цената, но ще облекчи ДКЕВР)=

Откъдето и да го погледнем обвързани сме с десет годишен договор!!! Ако шест години бавим търсенето на газ, замразяваме находищата, които открием до изтичането на този срок и прибавим година - година и половина след това за пускането на находищата в експлоатация, стигаме до 8 - 9 та година от договора.

Намаление от 11 % дадено на България през лятото на 2012 и цената на газта стана 480 Долара за 1000 кубика ! Отстъпка от 10-16% получиха и другите клиенти на Газпром(02/2012).Причина-международен спад цените на газта. Преди дни Полша получи 16% Намаление,без да има траби на територията си ! Днес България получи 9% намаление от цената,като подписахме дългосрочен 10 годишен договор. Но дали тези 9% са от 520 или от 480 Долара , никой не знае,а ГЕРБ не казват !!! А световните цените в момента вървят бързо Надолу,долара пада ...! Така,че тези 9% само след месеци може да се окажат 0% ! Силно мирише на поредната Евтина ПР акция на ГЕРБ !

колега оцъпката е около 20% от 520 или 11% от $ч80. казаха го няколко пъти днес *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Но не е 11% от 520

Само не разбрах какъв олигофрен трябва да си, за да твърдиш, че цената на газа пада. Трябва да си се учил в болшевишка държава на болшвишка наглост и демагогия. Трябва да си нещо между животно и човек. Такива като тебе правят страните си бедни и себе си самите разбира се.

Но за да знаеш,трябва най-поне да можеш да четеш ! Промивките на БГ телевизиите,ще ви докара до Нищото,до Несъзнание !

Определено днес бе един положителен ден за България белязан с две градивни стъпки напред в развитието си: преговорите с "Газпром" и моралната позиция на българския президент относно казуса "Марковска".

Осирането(извинете),дори и силно парфюмирано,си остава същото ако ! Така е с ГЕРБ и техните "успехи" !

Нека бъдем обективни и не политизираме положителните факти.

А10.11.89г.какво беше?

За пръв път виждам наш политик да работи за собствената си страна, браво!

veskodoc@

ДУРАК!!!

Мужик, уходи из сюда!