Увеличението в сравнение с действащата цена е резултат главно на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари.

Предложеното сега по-малко увеличение се дължи на постигнати с тримата доставчици на руски газ допълнителни договорености, които позволяват на "Булгаргаз" да оптимизира разходите си до края на 2011 г., посочват от дружеството. Така "Булгаргаз" иска от следващия месец да продава на вътрешния пазар 1000 куб. метра за 634.44 лв. без ДДС, което е със 77.22 лв. повече спрямо сегашната утвърдена от регулатора тарифа на синьото гориво, но с 34.13 лв. по-малко от обявената преди месец прогноза за цената от 1 октомври. 

В четвъртък председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че вероятно реалното поскъпване на газа ще бъде най-много с 10% и ще се отрази съвсем леко на крайните потребители. По правило, ако ръстът на цената на синьото гориво е до 5 процента, това не променя цената на парното и топлата вода.

Поскъпване на горивото с 13,86% означава 9-10% увеличение на цените на топлинната енергия, коментираха обаче експерти. Стоян Цветанов, изпълнителен директор на “Топлофикация София”, потвърди тези сметки. “Компонентата природен газ заема 70-75% от разходите ни. Умножете този дял по поскъпването и ще видите какво трябва да бъде увеличението на цената на енергията”, каза Цветанов, цитиран от вестник "Труд". 

"Булгаргаз" завърши с отрицателен финансов резултат 2010 г., съобщава в. "Дневник". Загубата му беше 37 млн. лв. Причината - изкуствено занижената цена на газа от ДКЕВР, твърдят от компанията. През миналата година "Булгаргаз" е купувала с 12.48% по-скъпо синьото гориво от Русия спрямо 2009 г.

България получава природен газ чрез три фирми - "Овергаз" и "Винтерсхал" (половината от които притежава "Газпром") и "Газпром експорт" (100% дъщерно дружество на "Газпром"). Договорът с тях изтича в края на 2012 г. До момента България и Русия не са успели да договорят нови условия за след 2012 г., въпреки че уговорките с Москва бяха това да стане до юни 2011 г.