Това съобщи ТАСС, позовавайки се на юридическата служба на Европейската комисия и цитиран от БТА.

"Потенциално този извод може да подкопае всички опити да се блокира проекта", пише в. "Политико", позовавайки се на служебна записка на юридическата служба на ЕК.

В публикацията се посочва, че според юристите на ЕК инфраструктурните газови проекти, които не са на територията на страните членки на ЕС, не могат да попадат под действието на нормите за регулиране на вътрешния европейски енергиен пазар, по-специално - на Третия енергиен пакет.

Миналата година Газпром, E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE и Royal Dutch Shell сформираха консорциум за проекта "Северен поток 2" с годишен капацитет 55 млрд. куб. метра газ.

Срещу проекта скочиха почти всички държави в ЕС с изключение на Германия. Общото мнение на противниците на проекта е, че той замества провалените проекти Южен поток и Турски поток и ще постави Германия в господстващо положение на газовия пазар.

Проектът "Северен поток-2" не отговаря на правилата на ЕС за диверсификация на енергийните доставки и ще подкопае ролята на Украйна като транзитна страна, заяви преди дни председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

България се отказа от проекта Южен поток, тъй като не се споразумя с Газпром газът да бъде докаран на българската граница на Черно море и след това фирмата оператор да спазва условията за на 3-ти енергиен пакет на ЕС.