Това пише в данните от приключилата шестмесечна проверка на Европейската комисия за състоянието на външните граници на Шенген, съобщи БТА.

В последните три месеца на миналата година през границата между Турция и Гърция са преминали 30 000 незаконни мигранти.
ЕК е установила сериозни недостатъци "в обезпечаването на морските и сухопътните граници в гръцката зона на отговорност" и затова е готова да окаже допълнителна помощ на Атина.
Още миналата година властите в Гърция обявиха, че планират да построят стена по границата си с Турция, за да спрат имигрантския наплив.

Комисията отчита, че за периода на проверката граничният контрол в Шенген е бил възстановяван само на два пъти за по два дни - на границата на Италия и Франция през ноември миналата година по повод срещата на Г-20, както и от Испания по границата й с Франция през сегашния месец заради заседание на Европейската централна банка.

Засега ЕК не намира необходимост от спешни мерки за подобряване на прилагането на Шенгенското законодателство.
В съобщението на комисията пише, че ще бъде необходимо държавите да се информират взаимно за издаваните разрешения за постоянно пребиваване. Предвижда се имигрантите, които не отговарят на условията за придобиването на такъв статут, да получават временно или предварително разрешително за престой, което не е съответно на виза за свободно движение в Шенгенската зона.
Разрешителното може да предоставя или да не предоставя правото за свободно движение в държавите от Шенген.

Полицията в отделните държави от зоната, свободна от паспортни проверки, може да проверява отделни граждани в граничните райони, за да установи дали имат право на престой в съответните страни.
От друга страна, комисията посочва, че подобни проверки не следва да бъдат постоянни, а "на място, съобразно оценката на риска", т.е. инцидентни.

Комисията си запазва правото да изисква от държавите от Шенген статистика за проверките по границите, както и сведения как те са допринесли за поставените от националните законодателства цели, например борбата с трансграничната престъпност.