Министрите призовават Атина да развие и разшири списъка с реформи, се посочва в изявление на Еврогрупата, разпространено след днешната телеконференция и цитирано от ТАСС и БТА.

Споразумяхме се да продължим с националните процедури до постигане на окончателно решение за продължаване с четири месеца на сегашната програма за финансова помощ (MFA), се посочва в изявлението.

Еврогрупата съобщи, че обсъденият днес списък с реформи, предоставен от гръцките власти, ще бъде допълнително уточнен и съгласуван с (международните) институции (ЕК, ЕЦБ и МВФ) до края на април.

"Институциите ни представиха предварителна оценка, че този списък с мерки е достатъчно обстоен, за да стане основа за успешно приключване на анализа (на икономиката и програмата за реформи на Гърция
)", се допълва в документа.

Еврогрупата даде одобрението си програмата за подпомагане на Гърция да бъде продължена въз основа на плана за реформи, предложен от Атина, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис (Латвия), цитиран от Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Списъкът с реформи на Гърция е достатъчно изчерпателен, за да бъде отправна точка, посочи еврокомисарят Домбровскис в Туитър след телеконферентното заседание на 19-те министри от валутния съюз.

"След решението на Еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната) от телеконференцията националните процедури могат да започнат", обяви той.

Удължаването на програмата ще е окончателно чак след отделно споразумение между 19-те правителства в еврзоната. В Германия това споразумение няма да бъде факт без вота на Бундестага, предвиден за петък сутрин.

Зелената светлина не означава съгласие с тези реформи. Ние сме съгласни с подхода, коментира пред журналисти еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси малко след телеконферентното заседание.

"Избегнахме една криза, но пред нас остават множество предизвикателства", добави той. На гърците им предстои много тежка работа до края на април. Сега всички ние искаме да видим цифри", заяви в Туитър словашкият финансов министър Петер Кажимир, цитиран от Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.

Сега правителството трябва да спази ангажиментите си за реформи, написа в мрежата председателят на Европарламента Мартин Шулц.

Френският президент Франсоа Оланд приветства от Париж днешното решение на Еврогрупата като "един добър компромис", информира АФП.

Какво най-общо включва списъкът

Неназован гръцки правителствен представител разкри вчера, че в списъка с реформи има мерки за справяне с "хуманитарната криза" на Гърция, уреждане на неизплатени данъци и лоши заеми и слагане край на просрочванията на жилищни ипотеки.

Документът включва още структурни реформи за справяне с укриването на доходи и корупцията, борба с контрабандата на гориво, преструктуриране на публичния сектор и съкращаване на бюрокрацията.