"Мястото на гръцкия народ в еврозоната е историческо завоевание, което не може да бъде поставяно под въпрос. То не може да бъде зависимо от референдум", заяви министърът на финансите Евангелос Венизелос в комюнике, цитирано от АФП, на която се позова БГНЕС. То беше разпространено тази сутрин след срещата на гръцкия премиер Георгиос Папандреу в Кан с европейските лидери и с представители на Международния валутен фонд, намиращи се във френския град за срещата на Г-20.

Референдумът за новия европейски спасителен пакет за страната на обща стойност 130 милиарда евро може да се състои на 4 декември, заяви премиерът Георгиос Папандреу след срещата в Кан.
"Важно е гръцкият народ да вземе решение... Гърците ще дадат мъдър и правилен отговор. Той ще бъде позитивен не само за Гърция, но и за Европа", увери премиерът.

Евролидерите обявиха снощи, че замразяват помощта за Гърция до референдума - крайно необходимият транш от 8 млрд. евро. 

Венизелос обаче подчерта, че Гърция трябва да се почувства сигурна и стабилна и предпоставка за това е страната да получи без всякакво закъснение шестия транш от заема, за който е взето решение на срещата на върха на еврозоната на 26 октомври.

Министърът за регионалното развитие Михалис Хрисохоидис на свой ред заяви, че вместо провеждането на референдум, гръцкият парламент трябва да гласува за втория спасителен пакет на ЕС.

На 1 ноември шестима влиятелни членове на управляващата в Гърция партия ПАСОК призоваха Георгиос Папандреу да подаде оставка. Депутатка от партията пък напусна парламентарната група.
Днес започват дебатите в гръцкия парламент по искания от Папандреу вот на доверие. Така неговото мнозинство увисна само на два гласа - 152 в 300-местния парламент. 
Още преди дебатите обаче се разбра, че други двама гръцки депутати от ПАСОК ще се въздържат при гласуването на вота в петък, което ще лиши правителството от мнозинство в парламента, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Група от над 20 видни депутати от управляващата партия се опитаха да убедят Георгиос Папандреу да подаде оставка и дори подготвиха предложение за коалиционно правителство начело с бившия вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос, съобщиха за Ройтерс източници от партията, предаде БТА.

Папандреу се срещна с президента Каролос Папуляс, след което обяви, че няма да подава оставка, но е съгласен на коалиционно правителство, съобщава гръцката национална телевизия, позовавайки се на правителствени източници, предаде "Фокус".

Парламентарната опозиция също поиска формиране на временен коалиционен кабинет до провеждането на предсрочни избори в замяна на подкрепа за новото споразумение с ЕС.

Премиерът Георгиос Папандреу е опасен и трябва да подаде оставка, при условие че настоява в страната да бъде произведен референдум за трудно договорения нов европейски спасителен пакет. Това коментира по-рано днес говорителят на основната опозиционна партия - консервативната "Нова демокрация", Янис Михелакис, цитиран от ДПА и БТА.