Агенцията смята, че ангажиментите на страната ще бъдат неизпълними без "дълбоки икономически реформи или бъдещо облекчаване", предаде Асошиейтед прес.

"Стандард енд Пуърс" понижи оценката на Гърция до "ССС+" спрямо "В-" (лат. букви) с "отрицателна" перспектива "поради опасността от по-нататъшно влошаване на положението с ликвидността на държавата, банките и икономиката".

Според нея платежоспособността на страната зависи все повече от благоприятните финансови, икономически и бизнес условия.

Експертите на "Стандард енд Пуърс" обаче са на мнение, че тези условия се влошават в резултат на несигурността от продължителните преговори между гръцкото правителство, което е на власт от близо три месеца, и официалните му кредитори.

Варуфакис е във Вашингтон

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис днес ще има срещи във Вашингтон в рамките на пролетната сесия на Междунтародния валутен фонд и Световната банка.

Очаква се днес на прием в Белия дом за отбелязване на годишнината от независимостта на Гърция Варуфакис да има среща на четири очи с американския президент Барак Обама.

Във Вашингтон гръцкият финансов министър ще говори на конференция на тема: "гръцката икономика и международните й партньори", организирана от института "Брукингс". В нея ще участва и германският финансов министър Вофганг Шойбле който ще говори на тема "Еврозоната на кръстопът (отново)".

Предвижда се във Вашингтон финансовият министър на Гърция да има срещи с президента на Европейската централна банка ЕЦБ Марио Драги и с колегите си от САЩ, Италия, а също и с бившия турски министър на финансите Кемал Дервиш.