Поради това вероятно ще има нови нарушения в транспортния сектор, който вече пострада от недостиг на горива заради блокади, организирани от протестиращи.

Президентът Франсоа Оланд подчерта, че няма да отстъпи от позициите си по въпроса за реформите, които трябва да улеснят наемането и освобождаването на служители.

От днес се очакват сериозни проблеми при жп връзките и авиотранспорта, посочва Ер Те, цитирана от БТА. Броят на високоскоростните влакове Те Же Ве (TGV) ще бъде намален наполовина, а от регионалните влакове ще се движат само около 40 процента, съобщи жп операторът Ес Ен Се Еф (SNCF).

Други нарушения в транспорта се очакват в четвъртък (2 юни), когато се служителите в парижкото метро се готвят да започнат безсрочна стачка.

Пилотите на националния авиопревозвач Ер Франс (Air France) вчера също решиха да стачкуват заради спор за възнагражденията, макар точна дата да не бе обявена, припомня Би Би Си.

Въпреки подновения разговор на премиера Манюел Валс с лидера на основната синдикална организация Филип Мартинез правителството изглежда безсилно да овладее ситуацията до началото на европейското първенство по футбол на 10-и юни.

Синдикатите не се предават в натиска за промени, а някои и за оттеглянето на реформата на кодекса на труда.

Стачки затрудниха транспорта и в Брюксел и френско говорящата част на Белгия, съобщи БНР.

Протестите на служители в различни държавни сектори са насочени срещу трудовите реформи на правителството на премиера Шарл Мишел.

Голяма част от градския транспорт и влаковете в Брюксел и областта Валония днес не се движат.

Служителите са недоволни заради съкращаването на полагаемите почивни дни годишно. Стачкуват също училищата, болници, общински администрации, охраната в затворите и други.

Стачките ще продължат, докато правителството отказва да се вслуша в нас и докато не оттегли проекта за трудов закон, както и докато не представят полезни проекти за нашите френски компании и за работниците, обясни позицията на профсъюзите синдикалистът Себастиан Вараньол.