Това разкрива френският сатиричен вестник "Льо канар аншене", цитиран от БНР.

Според изданието, известно с достоверните си източници, госпожа Фийон, която французите познават предимно като домакиня и многодетна майка, за осемгодишен период е получила от парламентарната каса около 500 000 евро като сътрудник на съпруга си – депутат.

Привличането на близки за асистенти на парламентаристите е разрешена и срещана практика във Франция, но вестникът издава подозрения, че работата на г-жа Фийон е била фиктивна.

Френска асоциация за борба с корупцията обеща да сезира правосъдието по случая. В дългогодишната си политическа кариера Фийон и друг път е бил упрекван в нередно облагодетелстване на семейството си. Политици от обкръжението му обаче уверяват, че Пенелопе Фийон действително е работела в избирателния район на съпруга си.

Не закъсня и реакцията на самия заподозрян, който изрази възмущението си от "ненавистта" и "женомразството" в обвиненията.

Франсоа Фийон заяви, че започналото днес разследване, за да се установи дали жена му наистина е заемала длъжността парламентарен помощник, ще позволи да се затворят устите на клеветниците, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Беноа Амон, фаворитът на социалистите за техен кандидат-президент, призова да се сложи край на практиката да се назначават роднини.

Темата за почтеността на кандидатите тези дни взе връх във Франция, след като центристът Еманюел Макрон също беше заподозрян, че е използвал държавни средства за кампанията си, а социалистите бяха обвинени за подправяне на данните за първичните избори.