Евгени работел като фотограф във фирма, организираща детски партита. По време на пожара той провеждал детско тържество на площадка,  близо до кинозалите.

Младият човек е бил един от първите, които забелязват дима. Той като в неговия реквизит имало противогаз, Евгени го слага и  се втурва през димната завеса в една от кинозалите. Неговият опит с деца му помага бързо да ги събере и изведе от горящата зала през спасителните изходи надолу.

Евгени не може да повярва, че в другите кинозали са били оставени децата, заключени и без възрастни да им помогнат. 

Информация, че неизвестният герой спасил 30 деца от горяща кинозала обикаляше социалните мрежи още от самото начало. Но при проверката всеки път се оказваше фалшив. Журналистът на "Комсомолская правда" случайно го открива като се сблъсква с него в щаб квартирата, където са роднините на ранените и мъртвите деца.
 
Жалби в прокуратурата срещу МВР и МИС

Роднини на загинали при пожара в неделя в търговския център в сибирския град Кемерово, при който загинаха 64 души, включително 41 деца, подадоха в прокуратурата жалби срещу министерствата на вътрешните работи и на извънредните ситуации (МВР и МИС).

Според тях пожарникарите и спасителите са действали неефективно, пише руският в. "РБК".

Изданието разказва как дъщеря на една от тъжителките - едно от петте й загинали деца, викала по телефона: "Мамо, защо не ни спасяват?", как майка й паднала на колене пред пожарникарите, но те "отвърнали равнодушно: С нищо не можем да ви помогнем", защото чакали специална техника.

Вчера шефът на местния клон на МИС Александър Мамонтов заявил за всекидневника, че пожарникарите "направили всичко възможно", евакуирали от сградата над 100 души, "спасили повече от 20". Пострадали огнеборци се връщали на местопроизшествието, щом получели първа помощ.

Вчера в Русия бе ден на национален траур. Бяха погребани и първите жертви.

Във връзка с разследването на трагедията руските власти образуваха наказателни дела, има и задържани, напомня "РБК". Прокуратурата вече проверява жалбите на опечалени роднини по повод бездействието на спасителите, посочва "Московский комсомолец".

Двете ведомства, разследващи причините за пожара - МИС и федералното следствие, стигнаха до различни изводи, отбелязва "Комерсант".

Следственият комитет настоява, че е имало късо съединение, за което според него ще отговарят арестуваните вече служители от търговския център. А местните пожарникари наред с обвиняемите по делото са убедени, че някой е внесъл в комплекса открит огън, пише изданието.

Затова пък и спасителите, и следователите обръщат внимание на това, че управата на търговския център на практика изобщо не е взела т. нар. компенсаторни мерки за противопожарна сигурност, каквито се прилагат за сгради със специфична конструкция, подчертава "Комерсант".

Вчера погребаха и първите жертви на трагедията.