Земеделците лагеруваха от петък пред парламента, но се заканиха да протестират, докато управляващите ги чуят, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Фермерите, които организираха блокади на пътища с трактори и земеделска техника на 68 места в Гърция, ще се съберат в понеделник, за да решат какво да предприемат, каза техният представител Вангелис Бутас.

Те настояват също за мерки за намаляване на производствените разходи, като освобождаване от данък на дизеловото гориво, по-евтино електричество и премахване на ДДС върху селскостопанските доставки, добави той.

Над 12 000 души са участвали вчера по данни на полицията в протестно шествие в подкрепа на фермерите на атинския площад "Синтагма" пред парламента.

Шествието бе свикано от профсъюзи, свързани с Гръцката комунистическа партия. Срещу проектозакона, който правителството се опитва да прокара под натиска на международните кредитори, се обявяват всички синдикати в Гърция.

След сблъсъците пред парламента, 10 полицаи са настанени в болница с наранявания, а четирима от демонстрантите са арестувани.

Премиерът Алексис Ципрас насрочи среща с представители на земеделците. Правителството предложи на фермерите начало на преговори, за да се сложи край на блокадата по пътища и граници.