Той допълни, че не се изключват допълнителни мерки в близките дни и седмици.

Мерките са заради покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, извършено на 4 март във Великобритания. Лондон обвинява Русия за атаката и вече изгони 23 руски дипломати.

Германия ще изгони четирима руски дипломати в отговор на отравянето на Скрипал. Решението не е само проява на солидарност във връзка с нападението с нервнопаралитично вещество във Великобритания, а е и ответна мярка за неотдавнашна кибератака срещу германското външно министерство, за която се предполага, че е извършена от територията на Русия, предаде ДПА.

Франция ще изгони четирима руски дипломати в отговор на отравянето на Скрипал, каза френски дипломатически източник. По думите му те ще имат една седмица, за да напуснат Франция, посочва Ройтерс.

Полският външен министър Яцек Чапутович заяви, че Полша гони също четирима руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания. Те трябва да напуснат Полша до 3 април включително, каза той. Чехия заяви, че гони трима руски дипломати. Според чешкото външно министерство те трябва да напуснат до 1 април.

Литва каза, че гони трима руски дипломати и забранява на 44 души да влизат на нейна територия във връзка с нападението с нервнопаралитично вещество във Великобритания.

Холандия, Италия и Дания заявиха, че гонят по двама руски дипломати заради отравянето на Скрипал.

Латвия каза, че гони един руски дипломат във връзка с нападението във Великобритания. Финландия също обяви, че гони един руски дипломат. Естония заяви, че гони руски аташе по отбраната заради отравянето на Скрипал. По един дипломат гонят и страните членки на ЕС Румъния и Хърватия, предадоха световните агенции.

Според дипломатически източници Швеция също се е присъединила към мярката за изгонване на дипломати, но точна бройка засега не се споменава, предаде Франс прес.

Така страните от ЕС, които обявиха днес, че гонят руски дипломати, станаха 14.

Украинският президент Петро Порошенко каза, че Украйна ще изгони 13 руски дипломати в отговор на нападението във Великобритания. По думите му решението е взето "в духа на солидарност с нашите британски партньори и трансатлантически съюзници и в координация със страните от ЕС".

Канада заяви, че гони четирима руски дипломати. Според нея става дума за служители на разузнаването или хора, използвали дипломатически статут, за да подкопават сигурността й или да се намесват в демокрацията й. Отава освен това отхвърля молбата на руското правителство за назначаването на трима допълнителни дипломатически служители, предаде Франс прес.

По-рано САЩ обявиха, че гонят общо 60 руски дипломати  – 48 от дипломатическата мисия във Вашингтон и 12 от постоянното представителство в ООН, заради случая "Скрипал".

"Днес президентът Доналд Тръмп нареди да бъдат експулсирани десетки руски разузнавачи от Съединените щати и закриването на руското консулство в Сиатъл поради близостта му до една от нашите подводни бази и централата на самолетостроителната компания Боинг. САЩ предприема тази мярка съвместно с нашите съюзници и партньори от НАТО по целия свят в отговор на използването от Русия на химическо оръжие на територията на Обединеното кралство", се посочва в официално изявление на прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс.