Европейската комисия иска още от българските власти да прекратят изпълнението на проекта, предаде Българското национално радио.

Комисията е изпратила на властите у нас официално уведомително писмо, което представлява първи етап от наказателна процедура, потвърди за БНР Шантал Хюз, говорител по въпросите на вътрешния пазар.

Европейската комисия вижда два основни проблема със стоителството на „Южен поток” в България.

Първият проблем е, че на компанията „Южен поток - България” е възложено да проектира, финансира, строи и управлява газопровода без съответните прозрачни конкурентни процедури.
Вторият проблем е с договорите за подизпълнители, при които може да бъде дадено преимущество на определени руски и български фирми.

Без да споменава имена и собственици на компании, Шантал Хюз описа настоящата ситуация така:

"Доколкото ми е известно, договорите може да са сключени, но реалната дейност по строителство още не е започнала. Така че, да, ние искаме от властите в България да прекратят проекта и очакваме те да се съобразят с това."

Тя обясни, че стратегията за енергийна сигурност изисква новата енергийна инфраструктура, която се изгражда в ЕС, да отговаря на всички правила на вътрешния пазар.

В писмото до българското правителство се подчертава се, че докато се водят дискусиите между Брюксел и София, и докато се постигне съответствие на проекта с европейското законодателство, комисията иска дейностите по проекта да бъдат прекратени.

Българското правителство разполага с един месец за отговор.

От ЕК заявиха, че се следят процедурите по проекта Южен поток" във всички страни от ЕС, участнички в него. Шантал Хюз обаче изрично подчерта, че в България процедурата е най-напреднала и затова, по обяснението й, вниманието сега е обърнато към нашата страна.

МИЕ: Очакваме официалното уведомителното писмо

България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия.
Това се казва в позиция на Министерство на икономиката, разпространена до медиите.

Очакваме официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които Европейската комисия изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор.

Процесът на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК е следвал законосъобразни процедури.
Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК”,
се посочва още в позицията на МИЕ.

От ГЕРБ: Шамар за правителството на БСП, ДПС и „Атака”

Бившият министър на икономиката и енергетиката и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев определи наказателната процедура на ЕК за България като политически шамар за некомпетентното българско правителство.

Месеци наред предупреждавахме, че българската енергетика не е за пощальони и хора без експертна подготвеност”, коментира Добрев.

Стартирането на наказателната процедура в един и същи ден с отправянето на препоръки към правителството недвусмислено е равно само и единствено на безпощадна критика и отчаяние на Брюксел за надежноста на правителството на БСП, ДПС и „Атака”.

Сега единственият ход на правителството е оставка, категоричен е Добрев.

АНКЕТА: Основателни ли са мотивите за наказателна процедура срещу България за "Южен поток"?