"В момента такъв проект не съществува. Той беше прекратен. Следователно няма тема за преговори", заяви говорителят Песков, цитиран от "Интерфакс" и БГНЕС.

Така той коментира появилата се по-рано информация в българските медии, че Русия може да възобнови преговорите за строителството на газопровода "Южен поток", след като бяха прекратени преговорите по друг газов проект - "Турски поток".

Статутът на проекта за газопровод "Южен поток" остава предишният, работата по него е спряна, заяви вчера пред ТАСС представител на руското енергийно министерство. 

Премиерът Бойко Борисов коментира днес публикациите за възобновяването на проекта „Южен поток”, последвани от уточнения и опровержения.

Някой решава да си прави активно мероприятие с подобно заглавие (за рестарт на "Южен поток") и след това същите тези услужливи сайтове на успели бизнесмени започват да ги коментират все едно вече е факт и се налага днес и руснаците да го опровергават, и ние да го опровергаваме – що за независими медии са тези”, каза още Борисов.

Единственото, което сме казвали, е, че искаме газовият разпределител във Варна да поема от 4-5 места газ – Азербайджан, Туркменистан, LPG терминала в Гърция, живот и здраве. Водим преговори дори за съвместно участие на наше предприятие в Гърция и гръцко в нашия хъб, плюс нашите 4 находища – „Галата”, „Терес”, „Силистар”, „Хан Аспарух”", обясни премиерът, цитиран от "Фокус".

Няма нищо постъпило от руска страна по въпроси, свързани с „Южен поток”, но реално проектът не е замразен и не е бил прекратяван, каза вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По рано днес влиятелният руски вестник "Известия" съобщи, че според източник в енергийното министерство в София, България е започнала свои собствени двустранни преговори за възобновяването на „Южен поток“ със заинтересуваните държави в страните в Източна и Южна Европа, в частност с Италия и Сърбия.

Брюксел може да преразгледа строителството на "Южен поток". Макар официално Европейската комисия да не говори открито дали одобрява възобновяването на междуправителствените преговори по проекта, Брюксел може да преразгледа строителството на газопровода, пише още "Известия".

Европейската комисия е готова да разгледа проекта за строителство на „Южен поток“ при условие, че той съответства на Третия енергиен пакет“, се казва в съобщение на пресслужбата на ЕК.

Ако България се върне към проекта, то това означава, че вероятно има договореност с Брюксел за възобновяването на строежа, смята директорът на Института за стратегическо планиране и прогнозиране Александър Гусев, цитиран от вестника, на който се позова "Фокус".

Друг руски експерт по енергийна безопасност - Игор Юшков, смята, че в условията на напрежение между Турция и Русия заради сваления самолет и санкционната война с Украйна, "Южен поток" се явява по-малкото зло, предаде БНР.

Първата заварка на "Южен поток" - 31 октомври 2013 г. >>

АНКЕТА: Ще продължи ли проектът ''Южен поток''?