Еврокомисията призова България възможно най-бързо да построи трансграничните газопроводи за свързване със съседните държави, които се финансират с пари от Европейския бюджет:

България е една от уязвимите държави според нашия анализ. Опитваме се да се справим с това, чрез общата стратегия за разнообразяване на източниците на газ. Лично председателят Юнкер положи извънредни усилия за модернизирането на инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа, включително в България, така че всяка страна-членка да има поне три различни източника на газ. Надяваме се проектите, които са приоритетни за Комисията, да бъдат завършени възможно най-бързо, каза говорителят на ЕК по енергетиката Ана-Кайза Итконен, цитирана от БНР.

Въпреки съобщението на руската компания "Газпром" за прекратените доставки за Киев споразумението, подписано от Русия и Украйна с посредничеството на Комисията, се спазва, уточни Итконен.

Според нея резервите от газ в Украйна са около 16,5 милиарда куб.метра, те имат собствен добив и внос от Словакия. Освен това времето през ноември е по-скоро меко.

Ние не виждаме причини за притеснение относно транзита за Европа. Всъщност никой не спира доставките на газ и никой не отправя никакви заплахи. В протокола е записано, че ако Украйна не направи предварително плащане, няма да има и доставки от Русия. На практика, не се случва нищо изключително, каза Ана-Кайза Итконен.

Налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна, алармираха вчера българските институции. В София е бе свикано съвещание по темата.

Няма основание за притеснение за доставките на природен газ у нас и транзита към други страни, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. На извънредна пресконференция министър Теменужка Петкова каза, че налягането към момента е съобразно договореното.