Управителят на централната банка Янис Стурнарас, обеща днес да направи всичко, "за да се гарантира финансовата стабилност" на страната си и да се избегне хаос в гръцката икономика, се посочва в комюнике на Европейската централна банка (ЕЦБ), разпространено в края на заседание на управителния съвет на франкфуртската институцията, цитирано от БТА.

"Банката на Гърция, като членка на Евросистемата, ще вземе необходимите мерки, за да гарантира финансовата стабилност на гръцките граждани в тези трудни обстоятелства", заявява Стурнарас, цитиран в комюникето на ЕЦБ.

Освен това ЕЦБ обяви днес, че ще запази на сегашното им равнище спешните заеми за гръцките банки, оставяйки на практика отворена вратата за политическо решение, за да се избегне хаос в гръцката икономика и излизане на Гърция от еврозоната.

"Управителният съвет взе предвид сегашните обстоятелства и реши да запази тавана на предоставяните ликвидни средства на гръцките банки на равнището, определено в петък", се допълва в комюникето на ЕЦБ.

Управителният съвет "внимателно следи положението и потенциалните мерки, които да вземе при паричната си политика", се уточнява в комюникето.

През целия уикенд разтревожени гърци се редят на опашки пред банкоматите и на места тази сутрин в тях нямаше пари, посочва АП.

Решението на премиера Алексис Ципрас да обяви референдум по последните предложения обърка преговорите, а страните от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма на Гърция след изтичането на срока й във вторник, 30 юни.

Ангела Меркел е поканила партийните лидери на кризисна среща за Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел е поканила лидерите на всички големи партии в страната на среща утре, за да обсъдят гръцката криза, предаде агенция Ройтерс, като се позова на високопоставен германски представител.

Служителят посочи, че председателите и лидерите на парламентарните групи на всички партии в германския парламент, включително на опозиционните Зелени и Левите, са поканени на срещата в канцлерството в Берлин в понеделник.