Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заяви това на срещата на Г20 в австралийския град Бризбейн, предаде Фокус.

Страните от ЕС смятат, че споразумението е единственият начин за справяне с кризата в Украйна, и ако Русия не започне да го спазва, то натискът над нея ще продължи, но няма да има увеличаване на санкциите срещу Москва.

„Ние, европейските лидери, отново заявихме, че решително поддържаме Минското споразумение, което Русия не изпълнява, въпреки че сама се е съгласила на него", посочи той.

Ромпой изтъкна, че няма да има увеличение на санкциите срещу Русия, но че натискът срещу нея ще продължи.

По-рано днес Барак Обама обвини Владимир Путин, че не е удържал на думата си, като не е спазил споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Той заплаши Русия с още по-голяма изолация.

На срещата на Г20 в Бризбейн руският президент Владимир Путин бе подложен на атаки от всички лидери. Някои лидери като Ангела Меркел и Дейвид Камерън заплашиха Русия с нови санкции. Путин обаче заяви, че те могат да имат обратен ефект.

Руският президент напусна срещата на Г20 предсрочно с мотива, че в понеделник ще работи и трябва да поспи поне 4 часа.

Междувременно стана ясно, че Петро Порошенко е наредил всички държавни учреждения да се изтеглят от регионите под контрола на сепаратистите в Източна Украйна.

От медиите узнах, че президентът на Украйна е издал указ за икономическа блокада на югоизточните региони - Луганската област и Донецк", каза Путин на пресконференция след участието си в срещата на Г-20 в Австралия.

"Струва ми се, че това е голяма грешка", добави той и изрази учудване, че "киевските власти със своята ръка отрязват тези територии".

Вижте заключителните становища на лидерите от срещата в Бризбейн