За първи път Европейската комисия обявява публично европейски преговорни позиции в двустранни търговски преговори, се посочва в съобщение на комисията, предаде БТА.

Документите се отнасят до сферите на финансовите услуги, обществени поръчки, съответствие на регулаторната рамка, технически бариери пред търговията, сигурност на храните и фитосанитарните и ветеринарните практики, химикали, козметика, фармацевтика, текстил, автомобили, устойчиво развитие, енергетика и суровини.

Публикуваните позиции, детайлни справки и разяснения могат да бъдат намерени на сайта http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230
(всички документи са на английски език.

Публикувано за сравнение е вече договореното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада.

"Радвам се, че можем да започнем новата година с ясна демонстрация на изпълнението на ангажимента за по-голяма прозрачност, който поехме преди малко повече от месец. Това е нов подход в търговската политика на Европейския съюз", заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом.

В допълнение към конкретните предложения за правни текстове в трансатлантическото споразумение документите включват и обяснения на разбираем език какво означават те, както и детайлни справки с факти, които изясняват европейските позиции.

"Включваме обяснения на нетехнически език към правните текстове. Важно е всеки да види и разбере какво предлагаме по ТПТИ, но също толкова важно е да стане ясно и какво не предлагаме", отбеляза Малмстрьом.

Вчера вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обсъди с американския посланик у нас Марси Рийс преговорите по трансатлантическото партньорство.
Той коментира, че е необходимо да се осигури пълна прозрачност на преговорите и да се направи оценка за въздействието на подобно споразумение в България.

Миналата година министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че може да не подкрепим ТТИП и да настояваме визовият режим за българи, пътуващи за САЩ, да бъде част от преговорите по него. ЕС и САЩ в момента водят преговори за ТТИП, предназначено за по-нататъшното интегриране на техните икономики. През октомври 2013 г. Канада отмени изискването за визи за чешки граждани именно заради споразумението.