Учени откриха гигантска загадъчна дупка на Антарктида

stat
21:32  |  11 октомври 2017 | / Редактор Мануел Насименто /  
Разтопеният участък се е появил в резултат на неизвестни засега процеси Разтопеният участък се е появил в резултат на неизвестни засега процеси
Сн.: National Geographic

В леда на Антарктида се появи дупка с размер, по-голям от площта на Холандия, и учените се опитват да разгадаят причината за образуването й.
Според изследователите от университета на Торонто в Канада големи дупки като тази обичайно се появяват в относителна близост до границата между водата и леда, но новото образувание е разположено на няколкостотин километра от линията, която ги разделя.

Това говори, че разтопеният участък се е появил в резултат на неизвестни засега процеси, съобщиха в. "Индипендънт" и Лента, цитирани от БТА.

Специалистите считат, че е твърде рано да се определят глобалните климатични промени като причина за образувалата се дупка.

Образуванието обаче влияе върху конвекцията в морето. Благодарение на него топлата вода може да се издигне до повърхността и отворът в леда да се задържи за постоянно.

Последно в Спектър


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.