Без ДСБ модерен десен проект в България не може да има.

Това обяви лидерът Радан Кънев пред съпартийците си на националното съвещание на партията.

Той отправи сериозни критики и към управлението и към Реформаторския блок.

Новият десен проект като тема няма нищо общо с политическата коалиция РБ, който не успя да стане единен десен субект. Партийната ревност, конкуренция и партийният егоизъм през двете години на съществуването ни се увеличаваха, а не намаляваха.

Дали коалицията РБ ще оцелее в парламента и в общинските съвети е един въпрос, а дали в страната ще има силно и единно дясно е друг въпрос, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев на националното съвещание на движението.

В голяма степен РБ излъга надеждите поради липса на политическо единство. Разпокъсан РБ не успя да изпълни политическите си задачи, изтъкна той.

За новия проект е необходима ясна идеология, ясна и стегната организация, но това не означава закриване на ДСБ, подчерта Радан Кънев. 

„Готови ли са от ДСБ да застанат зад този проект?“, запита той.

По думите му този проект не трябва да е фокусиран единствено върху съдебната реформа, но трябва също така да пререже спиралата: корупция - купуване на избори - корупция, за да се върнат парите - корупция, за да се съберат пари за следващите избори.

Тази спирала изсмуква 30 процента от националното богатство на страната, обясни Кънев.

По думите му този десен проект трябва да даде отговор на въпроса дали сме източна монархия или западна република.

"Разликата е изключително проста - в източната монархия всеки упражнява власт за себе си и за тези над себе си, а някъде горе седят монархът и везирът и събират 30-те процента от всичко. Останалото е за властимащите по верига. Западната република е обърната към хората, които управляваш, а не към тези, които те управляват", коментира Кънев.

Лидерът на ДСБ направи анализ на едногодишното управление на страната с участието на РБ и открои като успех постигнатото в здравеопазването, външната политика и отбраната, а като провал - всичко останало и по-конкретно административната реформа, социалните системи, борбата с мафията и корупцията, правосъдието, службите, публичните финанси и обществените поръчки.

Според него крайният резултат е бедност, неравенство и засилваща се емиграция.

"В България хората няма какво да ядат, защото няма правосъдие, изграждат се нови обръчи от фирми. По тази причина няма инвестиции и нови работни места, а българската държава е станала хронично зависима от европейските фондове, дори мафията зависи от тях", каза Радан Кънев.

Еврофондовете свършват през 2020 г. и никой у нас не зная какво ще става след това, добави той. Според лидера на ДСБ България от понеделник до петък се управлява добре, но в дългосрочен план - не.

Европейските фондове създават тежка зависимост от външно финансиране, така че кредитната зависимост не е случайност, а тенденция, подчерта той.

Според него особено тежък е провалът в сферата на публичните финанси - продължава да се харчи все по-неефективно и нецелесъобразно, в резултат на което се търсят "задни вратички" за вдигане на данъците, а след изборите - и през парадния вход, коментира Радан Кънев.

"След 1 година стигнахме дотам, че ни остана един-единствен инструмент - напускането на срамното участие в управлението с други политически партии, които раздават порциите. Моят отговор е не на продължаването на този процес", каза в заключение лидерът на ДСБ.