Британски пилоти от гражданската авиация призоваха за специално изследване на вероятните последици от сблъсък между лайнер и дрон.

Основание за тяхното искане са статистически данни за разминавания „на косъм“ между самолети и безпилотни летателни устройства през 2015 година.* 23 такива инцидента са регистрирани за по-малко от 6 месеца, между 11 април и 4 октомври м.г.

Независим британски съвет, който наблюдава и проучва риска от сблъсквания при полет (UK Airprox Board) картотекира тези случаи.

В един от тях дрон е минал на по-малко от 25 метра от летящ „Боинг“ 777 недалеч лондонското летище Хийтроу.


12 инцидента от категория „А“

Съюзът на летците в страната (BALPA, от Британска асоциация на пилотите от авиолинии) настоява правителството и контролната Служба по гражданската авиация (СГА) да подкрепят научно изследване за опасностите от евентуален сблъсък.

Инцидентът при Хийтроу е сред 12-те от миналата година, които цитираният съвет класира по своята 5-степенната скала в първата категория - „А“. Тя е за най-опасните ситуации, означава „сериозен риск от сблъскване“.
Друг инцидент, отбелязан с „А“ се е случил на 13 септември м.г. недалеч от друго лондонско летище. Преди кацане 80-местен „Ембрайър“ 170 е минал на 20 метра от дрон точно над сградите на парламента.

В същия ден излитащ „Боинг“ 737 се е разминал отблизо с дрон над летище Стенстед край Есекс.

Регламентът на Службата по гражданска авиация съдържа правила и забрани за управлението на безпилотни апарати, но те не винаги се спазват.


Птиците нямат литиеви батерии



Стив Лендълс, бивш летец от британските ВВС и от „Бритиш еърлайнс“, е специалист по сигурността на полетите в BALPA. Той предупреждава, че ако дрон удари самолет, може да последва отказ на двигател или пропусване на прозорец на пилотската кабина.

Лендълс припомня, че е събрана богата информация какво би могло да се случи, ако в самолет се блъснат птици в самолети. Но според него е необходимо специално изследване за дроновете, тъй като „птиците нямат в себе си пакет литиеви батерии“.

Много пилоти смятат, че ударът на дрон в самолет е само въпрос на време, но все още никой няма реална представа какво би станало в този случай.
Според BALPA, ако дрон счупи челния прозорец би обсипал екипажа със стъклени късове. Той може и да предизвика пожар в двигател и така да свали самолета.

През 2009 година на авиолайнер, излитащ от Ню Йорк отказаха и двата двигателя след удар в ято гъски.  Всички оцеляха единствено благодарение на уменията на пилота, успял да снижи самолета за аварийно кацане в река Хъдзън.

Филипа Олдъм от Института по механично инженерство, поясни, че последиците от удар на дрон в самолет ще зависят от много фактори, включително размера и скоростта на дрона и мястото на сблъсъка.

„Резултатът би могъл да бъде всякакъв – от съвсем нищо до разрушаване на двигател“, каза тя.


Призиви за здрав разум

Хора, които управляват дронове близо до самолети биха могли да бъдат осъдени за застрашаване на сигурността на полета, за което се предвижда до 5 години затвор, припомниха от СГА.

Говорител на службата призова любителите на дронове да си дават сметка, че Великобритания има „едно от най-натоварените въздушни пространства в света“.
От Министерството на транспорта увериха, че сигурността на полетите е „наш главен приоритет“. Ведомството работи със СГА и авиокомпаниите, за да се подобри „разбирането и знанията за тази нова технология“, каквато са дроновете.

Във връзка с това Службата по гражданската авиация разпространява няколко ясни правила:

–    Уверете се, виждате своя дрон през цялото време на полета му и не го вдигайте по-високо от 120 метра;
–    Винаги използвайте дрона далеч от самолети, хеликоптери, летища и авиописти;
–    Използвайте здравия си разум и управлявайте дрона в безопасен полет, в противен случай рискуват съдебно преследване.
Допълнителни изисквания има за дроновете с камери. За тях е забранено да летят:
- На по-малко от 50 метра от хора, превозни средства, здания или други постройки;
–    Над райони с много оживено движение и над масово събиране на хора, например на концерти или спортни прояви.

- - -

* През 2015 година безпокойство от зачестилата игра с дронове в райони на летища неведнъж изразяваха и пилоти в САЩ. Изправена пред бум на продажбите на дронове с различни размери, американските авиационни власти се опитват да въведат ефикасни правила за защита на сигурността.

Превод: Николай Йорданов