По думите му Москов е излъгал, като е обявил от парламентарната трибуна, че за 11 месеца през 2014 г. случаите на нападения над лекари и медицински служители са 225.

От ДПС поискали справка от вътрешния министър Веселин Вучков, според която бройката е значително по-ниска – 17.

"Регистрираните случаи с медицински екипи са 4 в Плевен (заплахи), 3 във Видин със служебни автомобили, 4 в Ловеч, свързани със счупени стъкла, едно нападение над фелдшер в Кюстендил, 3 случая на вербално нападение в Благоевград, един случай на лека телесна повреда в Силистра", категоричен бе Лютви Местан, цитиран от "Фокус" и bTV.

Той уточни, че Москов "далеч не е сам в защита на лекарите - всички сме на тяхна страна",  но е "много важно един министър да не лъже", а да представя коректно реалната картина на проблема.

"Въпросът е какво цели министър Москов с това лъжливо твърдение за 225 регистрирани нападения. Разликата проявява механизмите на едно изключително опасно манипулиране на общественото мнение. То се изразява в изграждане на образа на врага, с който носителят на доброто трябва да се пребори. Това е героичният министър, който се бори с едно страшно зло", анализира Местан.

Според него тази манипулация не е безобидна, защото на основата на измислена статистика Москов е разгърнал цяла кампания за прехвърляне на вината от няколко извършители върху цял етнос.

Лютви Местан припомни и изказването на лидера на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който нарече ромите "озверели и самонадеяни човекоподобни".

Кой лъже?

Лидерът на ДПС поиска отговор от премиера Бойко Борисов - кой от двамата му министри лъже (вътрешния или здравния) и допълни, че ако това е Петър Москов, то министър-председателят трябва да поиска оставката му.

"Ако Борисов не стори това, ДПС ще започне консултации за иницииране на вот на недоверие, заради ксенофобските изяви и лъжи, които изрече Москов. Вотът на недоверие е заради непригодността му да заема високата отговорност да бъде министър на здравеопазването", каза още Местан.

Той уточни, че ДПС не би внесъл вот на недоверие преди навършването на 100 дни от мандата на кабинета, поради което вотът няма да е в секторна политика, а заради етическата непригодност на министър Москов да заема този пост.

Лидерът на ДПС отказа да отговори на въпроса какъв срок дава на премиера за отговор, като обяви, че движението не поставя срокове и "няма нужда от гръмки заглавия за ултиматуми".

Официално от МЗ: Нападенията за 2014 г. са 227

Министерство на здравеопазването публикува официална справка за нападенията над медици през 2013 и 2014 г., според която за миналата година те са 227. Таблицата с данните бе оповестена малко, след като приключи брифинга на Лютви Местан.

От нея е видно, че през 2013 г. общият брой на нападенията е 145, а от началото на 2014 г. до 9 декември общият брой е 227.

И през двете години най-много атаки е имало срещу медици в област Бургас, като осъдени няма.

Медиците в страната вече заявиха, че подкрепят усилията на здравния министър да гарантира сигурността им, главно в ромски махали, където често са нападани и бити. Те защитиха Петър Москов от обвиненията в ксенофобия.

АНКЕТА: Основателно ли е искането за оставка на Москов?