Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че ПГ на ДПС е изпратила писмо до Цачева, в което се настоява за отговор коя партия подкрепят независимите, предадоха БТА и БНР.

"Искаме да знаем кои са новите гербери, които са заявили подкрепа за ГЕРБ, и на това основание тя получава субсидиите на другите партии. Продължаваме да твърдим, че е недопустимо и скандално ГЕРБ да присвоява държавна субсидия, дадена за вот за други партии", каза Местан и допълни, че е още по-скандално, че от ГЕРБ отказват да предоставят данни за кои депутати става въпрос.

Местан припомни, че на председателски съвет Цачева е била категорична, че няма да даде такъв отговор, защото искането няма правно основание. Правно основание има и това е Законът за достъп до обществена информация, но дори и да нямаше, е въпрос на принцип тя, а и финансовият министър Симеон Дянков, да предоставят исканите данни, коментира Местан.
ГЕРБ дойде на власт в името на прозрачността, а има ли нещо по-публично от политиката и може ли да бъде тайна партийната принадлежност, попита реторично той.

ДПС е готово да подкрепи предложението на сините за временна анкетна комисия, която да проучи всички тези въпроси, и да участва в работата й.

Премиерът Бойко Борисов да се разграничи от независимите депутати в парламента, които в декларации обявиха, че подкрепят правителството на ГЕРБ, поискаха междувременно в отворено писмо от РЗС, от които се отцепиха четирима народни представители и заради това парламентарната им група се разпадна.

„РЗС дава ултиматум на Бойко Борисов ясно да се разграничи от депутатите-ренегати, както и да се разпореди да ни възстановят реално полагащата ни се съобразно получените гласове държавна субсидия”, пишат от партията на Яне Янев, цитирани от Дарик радио.
Според формацията, независимите депутати на РЗС са се вписали в парламентарната група на ГЕРБ и така са пренасочили държавната субсидия от партията на Янев към управляващите.

„Отнемането на държавната субсидия на РЗС е безпрецедентна кражба, която до момента се равнява на 900 000 лева”, се казва още в писмото.
От РЗС предупреждават, че ако не се възстановят парите им до един месец, ще заведат съдебно дело срещу всички представители на управляващата партия.

Вчера в писмо до лидера на БСП Сергей Станишев, „Атака” поискаха Коалиция за България да им изплати 50 000 лв. заради отцепника им Камен Петков, който след напускането на групата на Волен Сидеров е заявил принадлежност към левицата.

"Атака" обяви и че ще заведе съдебен иск срещу Симеон Дянков. Причината за делото е заради "неправомерно отнетите субсидии в полза на "Коалиция за България" и ГЕРБ" заради декларираната привързаност към двете групи на бивши депутати на "Атака".
Декларациите за принадлежност на независимите народни представители съдържат лични данни и не могат да се обявяват, заявиха в отговор от МФ.