От "Атака" съобщиха и че са поискали от "Коалиция за България" да й върне 50 хиляди лева, които се изплащат като държавна субсидия за партиите.
Председателят на "Атака" Волен Сидеров поиска от лидера на левицата Сергей Станишев да върне 50-те хиляди. Сидеров цитира изказване на депутата от "Коалиция за България" Михаил Миков, че Камен Петков, който напусна парламентарната група на "Атака" и сега е независим, е заявил политическа принадлежност към левицата.
Според Сидеров по тази причина държавната субсидия на "Атака" е намаляла с 50 хил. лв. и тези пари се превеждали на "Коалиция за България", предаде БТА.

Субсидията се отпуска и изчислява на базата на броя на подадените за съответната партия гласове, а не на базата на броя на народните представители, заявява лидерът на "Атака".

Декларациите за принадлежност на независимите народни представители съдържат лични данни, по смисъла на Закона за достъп до обществена информация и не са налице условия те да бъдат предоставени. Това заявиха за агенция КРОСС от Министерство на финансите по повод обявената от „Атака” готовност за подаване на съдебен иск срещу Симеон Дянков.

Синята коалиция ще предложи в Народното събрание да бъде създадена временна анкетна комисия за разследване на получаването и изразходването на бюджетната субсидия за всеки независим депутат, каза съпредседателят на СК и лидер на ДСБ Иван Костов. Той посочи, че ще поискат парламентът да възложи на Сметната палата одит за получаването и изразходването на бюджетната субсидия за независимите депутати. Надяваме се двете идеи да бъдат подкрепени от ГЕРБ, допълни Костов.

Според него смисълът на комисията е да установи трябва ли да се направят законодателни промени, за да не се допускат действия, които са в пряко противоречие с политическата етика и политическата нормалност.
Ако временната анкетна комисия реши, да се излезе с общ проект, за да бъдат премахнати тези основания за изопачаване на мнозинството в Народното събрание, допълни лидерът на ДСБ.

По думите му, в самия закон за политическите партии има вкарана изкуствено хипотезата, че парите следват депутата и е написано, че тогава субсидията отива в партията, към която независимият депутат е обявил принадлежност. Тази хипотеза е дълбоко порочна, тя няма място в този закон и искаме да бъде свалена от него - едва тогава нещата ще отидат по местата си, смята той, предаде БГНЕС.

Според Костов, ако независимият депутат не се присъедини към друга парламентарна група, парите трябва да остават в държавния бюджет.
"Бойко Борисов не може да мълчи, защото това е изключително болезнена тема, която оставя ГЕРБ в изолация и аз го призовавам да излезе от нея и да отговори. Защото, вижте, какво казват другите - ние не знаем, че се вземат тези пари, друг - ние не знаем за какво се харчат, има обаче някой, който знае и този някой трябва да е г-н Бойко Борисов", коментира лидерът на ДСБ.