Брюксел официално да оповести докладите за България и за Румъния.

Радан Кънев от Реформаторския блок коментира преди да бъде оповестен докладът, че документът е по-мек от очакваното и това се дължи на широкото парламентарно мнозинство и надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдието.

„От критиката срещу ВСС следва нещо много спешно. Утре се избира председател на Върховния касационен съд и е напълно недопустимо да се използват тези компрометирани софтуери при нареченото тайно гласуване", посочи Кънев, цитиран от Дарик.

РБ настоявал да се използва стандартна форма на гласуване с хартиена бюлетина, за да има тайно гласуване.

"Реформаторите не вярват, че ако се използва компрометираната електронна система, която дори докладът пряко засяга, вотът ще бъде таен и свободен. Положението в българското правосъдие е много тежко и това го знае всеки български гражданин и съдия", каза Кънев.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов смята, че смекчаването на евродоклада е възможност за правителството, за парламента и всички институции да заработят, въпросът е тази възможност да бъде оползотворена, а не да чакаме следващия доклад.

Каракачанов признава, че много от критиките са абсолютно основателни, но съдебна реформа не може да се прави за 24 часа.

"Ако погледнем, докладът е доста по-благоприятен от това, което се очакваше",
допълни лидерът на ВМРО.

Това било така, защото всяко ново правителство, което заявява и в програмната си декларация, и в програмата за управление добри намерения, получава някакъв шанс.

За да не бъде организираната престъпност една от най-черните точки за България, за които сме критикувани от ЕК във всеки доклад, е необходимо, според Каракачанов, да бъде пресечена възможността криминалните групи да се ползват от покровителство на ниво изпълнителна, съдебна власт и полиция.

Росен Петров от ПГ на "Български демократичен център" заяви, че е очаквал докладът на Европейската комисия дори да бъде по-лош.

Той посочи, че проблемите са натрупани през последните 25 години, всеки българин знае, че корупцията е вездесъща, както и какво е състоянието на съдебната система у нас.

"На мен не ми е приятно да ми го казват чужди посланици, 96 на сто от българите, заявяват, че съдебната система не работи добре", допълни Петров.

Той отбеляза, че основните критики в доклада са заради корупцията и към съдебната система, по-мекият тон е заради стратегията за съдебна реформа, приета през миналата седмица от Народното събрание, която ясно показала волята на всички политически сили, без една, за реформа в тази област.

"Не бих искал страната ни да е под вечен мониторинг, но решението ще е на ЕК",
добави Росен Петров.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров евродокладите са абсолютно безинтересен материал, от години създават необоснован шум и не знае защо е това вълнение около тях, предаде БТА.

По думите му тези документи нито казват нещо по същество, нито променят нещо, а са формални.

"В тях има само приказки от общ характер, освен това в ЕК управлява ЕНП, тук управлява коалиция, която се води към същата европейска формация, естествено, че докладът ще е леко снизходителен", посочи пред журналисти Сидеров и призова да не му "придаваме толкова значение".

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че независимо, че ДПС е опозиция, няма да бъде опозиция на препоръките на ЕК за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система на България.

"За нас няма никаква драма, дори ще изразим своето задоволство, ако този механизъм бъде преустановен, независимо, че това би се случило по време на управление на други сили и когато ДПС е в опозиция. Мисля, че за никого не е тайна, че България и Румъния покриха формално всички критерии за своето еврочленство, последователно в годините на предприсъединителния период", каза Местан.

Според него въпросът е защо е бил определен механизмът за сътрудничество и оценка - "явно, че сме били готови формално, но не сме били съвсем готови в действително" за ЕС.

"Имаме дефицити по отношение на стратегическия интеграционен манталитет и това трябва да се осмисли като обща отговорност на всички партии в 43 НС и на специализираните НПО, които осъществяват дейност по темите на наблюдение от страна на ЕК", каза още Местан, цитиран от "Фокус".

78% от българите смятат, че механизмът за сътрудничество и проверка на ЕК трябва да продължи да действа, показа проучване на Евробарометър.

АНКЕТА: Коя препоръка от доклада на ЕК е водещ приоритет, според вас?