Данните показват оценката на българите и румънците за напредъка в борбата с корупцията и реформирането на съдебната система по време на действието на европейския мониторинг.

Изследването, направено по поръчка на ЕК, излиза непосредствено преди новия доклад от Брюксел, който трябва да бъде оповестен официално утре.

Заключенията от него вече изтекоха в медиите и според тях положителни оценки получава главният прокурор Сотир Цацаров, за разлика от Висшия съдебен съвет, изпълнителната власт и Народното събрание.

Като цяло българите смятат, че механизмът за сътрудничество и проверка оказва положително влияние върху съдебната система (според 61%), борбата с организираната престъпност (54%) и корупцията (53%).

Данните от проучването показват още, че почти всички българи посочват като сериозни проблеми пред страната корупцията (96%), недостатъци в съдебната система (96%) и организираната престъпност (96%).

Спрямо предишното проучване по темата от 2012 г. намалява делът на хората, които смятат, че положението с организираната престъпност се е подобрило (от 38% на 24%). Сериозно намаляват и заявилите, че ситуацията в съдебната система се е подобрила (от 33% на 13%). Едва 10% вярват, че корупцията е намаляла, докато през 2012 г. на това мнение са били 27% от запитаните.

За сравнение - в Румъния анкетираните смятат, че ситуацията се е подобрила през последните пет години по отношение на правосъдието и борбата с корупцията. Там вече има осъдени политици. И докато през 2012 едва 13% са оценявали положително борбата с корупцията, сега те са 22%.

Изследването показва и разлика между България и Румъния по показателя за осведоменост – българите, запознати с механизма, чрез който ЕС оценява напредъка на страната, са много по-малко- 44%, от румънците - 56%.

При изследването са анкетирани са 2010 европейски граждани от двете държави членки, уточниха от Евробарометър.

Още през ноември вицепремиерът Миглена Кунева заяви, че в предстоящия доклад сравнението между България и Румъния няма да е в наша полза.

"Няма директна връзка между доклада и Шенген, но при два последователни добри доклада, Румъния може да влезе. Нашите съседи имат основание за това. Шенген не е просто името на едно градче, то е икономика. България няма да отбележи съществен напредък в сравнение с миналия доклад”, заяви тогава тя.