Издръжката на живот на човек от четиричленно домакинство (две деца и двама възрастни) в края на 2015 година достигна 560,55 лева.

За да покрива разходите за храна, здравеопазване, образование и поддържане на дома, общите месечни разходи на домакинството трябва да са 2 242 лева, съобщи Виолета Иванова, изследовател от Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ, цитирана от БТА.
Тя представи изследването на ИССИ за декември 2015 година.

Все още 30 процента от всички домакинства в страната имат доход на човек от домакинството под прага на бедност, изчисли лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите на Иванова в сравнение с предходното тримесечие се наблюдава задържане на същите нива на издръжката на живота, а на годишна база се отчита намаление от 0,1 процента.

Сред факторите, които водят до задържане на издръжката и годишен спад, е намалението на цените на петрола на международните пазари - с 43,4 процента, а в България намалението на цените на горивата за същия период е с 11,6 процента.

Следствие от спада на цените на петрола е поетапното намаление на цените на природния газ, като в рамките на 2015 година намалението е 31 процента, каза Иванова. Тя допълни, че руското ембарго също е оказало натиск за низходящата динамика, както на международните борси, така и на вътрешните цени на селскостопанските продукти.

От КНСБ отчетоха, че темпът на нарастване на работните заплати се задържа на ниски нива, а крайното потребление на домакинствата нараства едва с два процента (третото тримесечие на 2015 година), след като през първата половина на годината поддържа низходящ тренд.

От синдиката отчетоха обаче, че има намаление на процента на хората, които живеят под прага на бедност, което за една година е 6%, което означава, че има тенденция на увеличение на заплатите. Броят на наетите на минимално възнаграждение достигна около 260 хиляди души, което е 11,8 процента, допълниха от КНСБ.

Пламен Димитров заяви, че КНСБ очаква 10-15 процента увеличение на заплатите в частния сектор.