Това предвиждат промените, внесени от лидера на РЗС Яне Янев, в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи всички държавни длъжности, които бяха приети приети на първо четене, предадоха БТА и "Фокус".

Същото задължение ще имат и:
  • всички представители на тристранния съвет – синдикалните лидери, представителите на работодателските организации;
  • членовете на Европейския парламент;
  • българските служители в структурите на ЕС и НАТО;
  • ръководителите и заместниците на дипломатическите ни представителства; главнияj инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС.
Според измененията доходите си трябва да декларират и тези, които заемат ръководни длъжности или са членове на управителни или контролни органи на всички юридически лица, които са регулирани от ДКЕВР (ЕРП, ВЕЦ, ТЕЦ,  енергопреносни предприятия, газоразпределителни дружества - бел. ред), както и членовете на управителни органи на юридически лица с нестопанска цел.

В обхвата на проверяваните от Сметната палата се включват и зам.-директорите, главният секретар, както и заемащите ръководни длъжности в НАП и териториалните й дирекции, както и в Агенция "Митници и Комисията за конфискация, обясни Янев.

Много малка е възможността да не бъдат приети промените в закона, каза той пред журналисти, предаде „Фокус”. Според него това може да стане на второ четене следващата седмица. Лидерът на РЗС предположи, че последният ден на парламента може да е 13, 14 или 15 март.
Няма нищо по-прозрачно от този законопроект, което да е прието от НС за последните близо 4 години, добави Янев.

Преди дни той обясни, че трябва да излязат парите и имуществото на тези, които са пазени с чадър.
"Всички лица в управителни органи на организации с нестопанска цел също трябва да декларират доходите си. Те се трансформират от какавиди в пеперуди в политическото пространство и се превръщат в партии", коментира депутатът.