Военен самолет, с който е пътувал вицепрезидентът на Малави и още девет души, днес е изчезнал от радарите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

51-годишният вицепрезидент Саулос Чилима се е качил на самолета в столицата Лилонгве. След около 45 минути самолетът не е кацнал по разписание на международното летище Мзузу, което се намира на 370 км северно от столицата на Малави.

"Всички опити за установяване на контакт със самолета след изчезването му от радарите засега са неуспешни", се казва изявление на канцеларията на президента на Малави Лазарус Чаквера.

Държавният глава е бил информиран за случая от началника на въоръжените сили на Малави генерал Валентино Фири. Президентът е наредил на националните и местните власти да "проведат незабавна спасително-издирвателна операция, за да установят местонахождението на самолета".

В средата на май хеликоптерът на иранския държавен глава Ебрахим Раиси се разби в труднодостъпен район в Северозападен Иран на връщане от ВЕЦ "Худаферин" на път за петролната рафинерия в Табриз в област Варзакан на провинция Източен Азербайджан. От снимки от мястото се виждаше, че машината е катастрофирала в планински връх. Операцията по издирване и спасяване беше затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.

Раиси загина заедно с още седем души, сред които и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан.