Минималната цел за трима депутати в Европейския парламент е постигната, но това далеч не ни задоволява, коментира лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов на първата си пресконференция след изборите, на която присъстваха зам.-председателите Петър Петров и Цончо Ганев, Станислав Стоянов - водач на листата с кандидати за евродепутати от "Възраждане" и Петър Волгин - втори в листата с кандидати за евродепутати от "Възраждане".

От партията обаче не са доловолни от резултатите им на изборите за Народно събрание, защото те повтарят тези от предишния път, а целта им била да се подобрят.

Лидерът на "Възраждане" изрази опасения за българската демокрация, казвайки, че тя е на "смъртен одър".

"Имаме ужасяващо ниска избирателна активност. Вчера българската политическа система катастрофира. Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация", каза Костадинов и посочи, че всички губят гласове.

Според него с падането на избирателната активност България е заплашена от феодализация "в още по-големи мащаби", от това "малки, олигархични групировки, заедно с организирани престъпни групи, да могат да влизат в парламента".

Костадинов не се притеснява от новата политическа сила, която по предварителните данни влиза в парламента - "Величие".

"Величие" не е заплаха за нас. Имаше такива опити с "Български възход", влезе в парламента, започна да гласува с евроатлантическото мнозинство, а нейните избиратели разбраха, че са излъгани, каза лидерът на "Възраждане" в отговор на въпрос.

Той отхвърли възможността "Възраждане" и "Величие" да си сътрудничат, тъй като по думите му новата партия била "американски проект".

За възможните управленски конфигурации Костадинов каза, че има два възможни сценария:

"Единият сценарий е съставянето на правителство, което ще отложи неизбежният край на тези, които влязат в него. Вторият вариант е да няма правителство и да отидем на избори около октомври-ноември. Това, разбира се, ще зависи от президента".

Ако има правителство, все пак, то трудно ще се случи, допълни Костадинов.

Пред "Възраждане остава основната цел да не допуснем влизането на България в разгарящия се военен конфликт в Украйна.

Целта на партията е да състави собствена парламентарна група в ЕП, каза лидерът на "Възраждане", но "не е сигурно дали ще стане, но разговорите продължават".