Това коментира пред журналисти днес председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, предаде БТА.

От "Булгаргаз" поискаха увеличение на цената на природния газ за първото тримесечие на следващата година със 17,74 процента. Като основна причина за поскъпването газовото дружество изтъква, че само за 2011 г. ДКЕВР на четири пъти е утвърждавала по-ниски от предложените от "Булгаргаз" цени с общо 14.49%.
Друга причина да бъде повишена цената е нивото на цените на алтернативните горива и повишеният обменен курс долар - лев с 3.65 процента, посочват от "Булгаргаз".

Семерджиев добави, че най-вероятно комисията ще вземе решение да не променя цените на парното по време на отоплителния сезон и ще трябва топлофикациите да поемат увеличението на цената на природния газ от намаляване на печалбите си.
Топлофикационните дружества биха могли да се справят с това увеличение на цената на горивото, но зависи колко студена ще е зимата - ако температурите са ниски, то топлофикациите ще имат повече разходи за природен газ, коментира Семерджиев.
От "Топлофикация София" вече аргументираха високите ноемврийски сметки с много студения ноември.

В отговор на въпрос дали да очакваме по-голямо увеличение на цената на газа от второто тримесечие на 2011 г., Семерджиев каза, че засега пазарите на нефт са спокойни. За последното тримесечие увеличението на цените на алтернативните горива е само около три процента, в такава обстановка може да сме спокойни и за цената на природния газ през второто и третото тримесечие на следващата година, прогнозира той.

Обществено обсъждане на цената на газа ще се състои следващата седмица.