Красимир Жеков подал жалба, че е дискриминиран, защото платил три пъти повече за да му пуснат тока, отколкото дават хора от съседния ромски квартал, съобщи БНТ.

Заради просрочено плащане през март миналата година спират тока в жилището на Жеков. Той погасява задълженията си, но отказва да заплати таксата за повторно включване, защото, според него, сумата е силно завишена.
"19.50 поискаха от мен, а 6.50 таксуват квартал "Изгрев" за същата услуга", казва младият мъж.

Обяснението на ЕVN е, че заради загубите, които търпи години наред в ромския квартал, там е монтирана апаратура, която се командва дистанционно. Жеков поискал да му бъде монтирана същата.
"Те отказаха с аргумента, че избора на оборудване е техен и не зависи от мен. Почувствах се в неизгодната ситуация на дискриминиран, заради това, че съм бил коректен през годините", обяснява пловдивчанинът.

Той остава без ток два месеца. От ЕVN го включват към мрежата, едва когато плаща сумата, определена от тях. Но той подава жалба.
"Това, че нарушението се прилага не само спрямо мен, а спрямо всички клиенти в Южна България, не е аргумент да продължи да се практикува", коментира Жиков.

От електродружеството са отказали да застанат пред камерата на телевизията но в писмо , че за тях всички клиенти са равнопоставени и ще обжалват решението на комисията пред Върховния административен съд. В ЕVN са категорични, че таксите за всички предлагани от тях услуги се определят от направените разходи и цените са съобразени с изискванията на ДКЕВР.