Това са около 2000 проекта, които чакат своето подписване, финализиране, за да започнат да се изпълняват. Ако това не стане, около 300 млн. лв. ще бъдат загубени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 година, обясни по БНР Светла Бъчварова (БСП), председател на парламентарната земеделска комисия.

Освобождаването на Явор Гечев от Управителния съвет (УС) на ДФ "Земеделие" се е случило 10 минути преди вчерашното заседание на Съвета, каза Светла Бъчварова в отговор на журналистически въпрос в парламента, цитирана от БТА.

На въпрос кадрува ли БСП във Фонда, тя отговори, че няма как да кадруват, защото нямат почти никакви назначения.
Запознах се с ръководството на ДФ "Земеделие", когато бяха назначени, а смея да кажа, че познавам всички в отрасъла, които са работили под една или друга форма, коментира Бъчварова.

Ние приехме, че това са хора, които могат да се справят с работата професионално, защото там на първо място е професионализма, няма време някой да се учи как могат да се усвояват средства и какви са процедурите, коментира депутатът от БСП.

Греков - ДПС

Ако някой може да обвърже битността на учения, политика Греков (земеделския министър Димитър Греков) по какъвто и да е начин с ДПС, нека да покаже един факт, заяви преди няколко дни по повод скандала лидерът на партията Лютви Местан.
На предположенията, че Греков е човек на ДПС, Местан отговори: "Не може да заменим реалната политика с иреалността на нечии предположения".

Колективна оставка

Вчера членовете на Управителния съвет на фонда подадоха колективна оставка, веднага след като Димитър Греков поиска оставката на директора на фонда Мирослав Николов.
Поискана бе и неговата оставка, но той отказа да я подаде.
"Това означава да предам българските бенефициенти", мотивира се Николов.

По БНР днес директорът подчерта, че на заседанието не са били взети никакви решения за пари, първа и единствена точка са били поискани техните оставки.

Николов заяви още, че вече е объркан, защото се оказа, че половината от УС вече е подменен и не може да бъде сигурен кой е член и кой не.

Агенти на ДАНС са влезли вчера в ДФ "Земеделие" с намерение да отнемат достъпа на Николов до класифицирана информация.

Реакции - блокирани пари, протести

Блокирани са всички средства на земеделските производители за подпомагане, а 3 млрд. лева по европрограми са под риск, обявиха от ГЕРБ.

Започваме сериозна организация на масови протести – нямаме друг избор, заяви пък пред „Фокус” Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.