Заседанието на Управителния съвет, което няколко пъти бе отлагано, е продължило само 15 минути, съобщиха БНР и Нова телевизия.

В началото му, земеделският министър Димитър Греков е поискал оставката на директора на фонда Мирослав Николов. Той обаче е отказал. В отговор всички членове на УС са подали оставки.

Пред журналисти Николов заяви, че ако си подаде оставката, ще предаде българските бенефициенти.
"Това означава, че всички тези неща, които в момента се работят остават в техен минус", допълни той, цитиран от "Фокус".

По думите му по време на заседанието не са били взети никакви решения за пари.

"Като първа и единствена точка бяха поискани нашите оставки. Това беше. Не успяхме да дискутираме нищо от дневния ред. Нямаше конструктивен разговор. Единствената точка беше натиск за нашите оставки. Оставките ни са искани от министър Димитър Греков. Нямаше аргументи. Нямаше нищо конкретно”, обясни директорът на фонд "Земеделие".

Днес УС на фонда рябваше да разгледа отчет за одобрените през последнта година проекти и да одобри пари за държавната профилактична програма за животните. Това са парите, заради които протестират днес ветеринарните лекари. В дневният ред беше още и одобряване на 60 милиона лева за фермерите, като част от тях са средства за компенсация на пропаднали от градушка площи през миналата година.

Драмата в ДФЗ започна преди седмица, когато министърът на земеделието Димитър Греков поиска оставките на шефовете на фонда с мотив, че не си изпълнявали задълженията. Мирослав Николов и заместничката му отказаха да подадат оставка и обвиниха министъра, че ги натискал да изплатят субсидии на фирма до неговото семейство.

Според запознати обаче "войната" била по скоро политическа, като зад министъра стояло ръководството на ДПС, а зад фонда - хора от БСП.

През уикенда премиерът Пламен Орешарски се опита да потуши напрежението във фонда и привика шефовете му и министър Греков на среща. Последва обещание, че няма да има искане на оставки.

На сайта на фонда пък вече са качени списъци на бенефициентите и общините с подписани анекси и договори по Програмата за развитие на селските райони. Бенефициентите от списъците са поканени за подписване на съответните документи, за да започне бързо работата по проектите, съобщават от фонда.