Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
Задържаните са Антон Пандев и Емил Драгомиров, съобщи БТА.

Операцията е по съвместна разработка на ГДБОП, ДАНС, сектор „Вътрешна сигурност” и е под ръководството на Софийска градска прокуратура. Проведена е в столичния ж.к "Хаджи Димитър".

Двамата са подкупвали служители на МВР, за да им бъде предоставена класифицирана информация, каза още Цветан Цветанов.
Служителят на отдел "Миграция", който преди това е работел в ГДБОП, е арестуван, докато е предавал на длъжностно лице от МВР сумата от 500 щатски долара за получена информация. Агентът на ДАНС е бил негов съучастник. Той е служител в отдела за борба с корупция срещу магистрати.

При извършените обиски са открити няколко мобилни телефона, множество СИМ карти, преносими електронни носители и 4000 щатски долара, съобщиха от МВР.

Дейността на двамата е била наблюдавана през последните три месеца. Те са събирали оперативна информация и данни за дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с фалшиви кредитни карти, фалшиви пари, подготовка на компютърни заготовки, обясни вътрешният министър. 

За "къртиците" ще бъде искан постоянен арест.

Паралелно с акцията в София, в Старозагорско протече операция "Пластиките", при която са задържани 10 души. Операцията е срещу незаконното теглене на пари от банкомати, каза Цветан Цветанов. Проверени са 11 адреса в Казанлък и Гурково.
Министърът обясни, че групата е действала в България и зад граница. Организаторите са пътували в чужбина и са заснемали банкомати и банкови карти. След това в България са се подготвяли заготовки и са се правели фалшиви карти, с които наемани "работници" са пътували зад граница и са теглили суми, които са превеждали по банков път бързо в България. Доброволците са се набирали основно в Старозагорско.

Първи, в района на Мъглиж в колата му е задържан един от основните членове на престъпната група - 38-годишният Х.И. от с. Енина, съобщиха по-късно от МВР. В колата му “БМВ” са намерени 3700 евро, близо 2000 лв., два преносими компютъра и флаш-памет, за които се предполага, че съдържат данни на чужди електронни платежни инструменти, както и софтуер за обработката им.

Задържани са и двамата му спътници С .П. на 27 години и И.П. на 37 години от Хасково. По-късно е задържан и 22-годишният К.И., от чието жилище в с. Долно Сахране, община Казанлък е иззет преносим компютър – също съдържащ кодирани файлове.

От три адреса в Гурково и Казанлък, обитавани от 30-годишния И.П. и съпругата му – Д.С. на 36 години са иззети 4 комплекта скимиращи устройства, два преносими компютъра, записващо устройство за пластики с магнитна лента, мобилни телефонни апарати; електронни платки, части и компоненти за скимиращи устройства, 50 пластики (заготовки за банкови карти), зареден с боеприпаси стар револвер и др. Самият И.П. е задържан в с. Труд, област Пловдив, а съпругата му – в Казанлък.

Сред задържаните при акцията са още: 48-годишният казанлъчанин Й. С, чийто брат преди време е бил арестуван за източване на банкови карти във Франция; 30-годишният А.И. на 30 години от Смядово и 33-годишният П.И. от Димитровград, в чието жилище са открити три скимиращи устройства, гипсови отливки на части от банкомати, и няколко грама суха растителна маса, реагираща на канабис.