Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на откриването на зарядна станция пред министерството, цитиран от Фокус.

По думите му ще се предложи отпадане на такса регистрация на такъв тип автомобили, отпадане на местни данъци и такси и необходимостта от закупуване на винетка.
„Трябва и друга законодателна промяна, която да въведе още една преференция – безплатно паркиране във всички градове в страната, както и възможност в градовете, в които има бус ленти, тези автомобили да могат да се движат в тях, защото това ще е улеснение за хората, които ги ползват, а и няма да натовари трафикът”, обясни министърът.

„Напълно подкрепяме и благодарим на Столична община, че въведе безплатното паркиране в Синя зона за този тип автомобили. Необходими са инвестиции в изграждане на инфраструктурата, затова за следващия програмен период планираме средства както за развитието на компоненти за такива автомобили в България, за изследователски проекти в тази сфера, така и определени средства за развитие на този тип инфраструктура със зареждащите станции. Надявам се, че всички тези мерки ще влязат в сила до края на годината”, заяви още Делян Добрев.

Електромобилите в София все още са твърде малко. В Центъра за градска мобилност са регистрирани три, може би около 5-6 са всички електромобили в града, каза кметът Йорданка Фандъкова. 9 са общо зарядните станции в столицата - с откритите днес нови две на улиците "Триадица" и "Славянска".