Разрешено е образуването на секции и извън дипломатическите и консулските представителства в чужбина, като се спазва ограничението в общия брой секции за страна.

Това стана с гласуване на второ четене на промени в Изборния кодекс. 100 депутати бяха "за" предложението на Патриотичния фронт, 25 - "против", а 8 - "въздържал се".

До приемането на този брой изборни секции се стигна след консенсус между управляващите партии след протестите на българи в чужбина за първоначалните ограничения и ветото на президента, макар то да бе преодоляно.

По време на дебатите срещу това предложение остро се противопоставиха от ДПС. Депутатът Четин Казак заяви, че то цели да ощети сънародниците ни в Турция, които през годините са гласували масово в над 130 изборни секции и за тях 35 са крайно недостатъчни.

"Това е законопроект на Патриотичния фронт, който ГЕРБ подкрепя, защото имат договорка. Това е условието за подкрепяне на кабинета "Борисов", категоричен бе Казак.

Колегата му от ПГ на ДПС Станислав Анастасов пък се обърна директно към управляващата партия:

"Очевидно сте под влияние на коалиционните си партньори, които Съветът на Европа определя като фашистки организации. Докъде мислите да стигате с отнемането на универсалното право на глас?".

По думите му текстовете в ИК не са еволюция, а връщане назад в предренесансовата епоха в изборните права.

„Искрено се надявам да се осъзнаете и да не оправдаете народната поговорка, че с какъвто се събереш, такъв ставаш“, добави Анастасов.

Тунчер Кърджалиев пък добави:

"Когато се навеждаш - и ти, и гръбначният ти стълб губят част от благородството си."

Бившият лидер на ДПС и настоящ председател на ДОСТ Лютви Местан също заяви, че текстовете са фашистки и ще доведат до етнонацизъм. Той подчерта, че секциите в Турция се намаляват близо 4 пъти и се обърна към председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Какво казвате с това предложение, г-н Цветанов? "Братя българи, вашето не се губи, ще загубят само етническите турци". Дискриминация на етническа основа. Ще влезете в историята с този срамен акт. Разделяте нацията на етнически българи, на етнически турци, нарушавате основния принцип за еднаква ненарушимост на Конституцията. Това е тежко престъпление, антидемократична цена, която плащате на крайните националисти, с които сте в съюз".

Местан изтъкна, че това ще даде възможност на ПФ да кажат на своите "пронационалистически избиратели": "Ето, успяхме да накараме ГЕРБ, Борисов да ни изслуша, наложихме волята си".

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов коментира:

"Уважаеми господин председател, много ви моля, не позволявайте от трибуната на Народното събрание хора, които говорят за фашистка идеология, да използват фашистките приоми на Гьобелс".

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък заяви, че 35 изборни секции са недостатъчни в част от чуждите страни. Той подчерта, че 200 000 българи ще сменят статута си - от живеещи в ЕС в живеещи извън границите на Съюза по волята на техния домакин Великобритания.

"Някой за това сетили се?", попита той.

Шефът на правната комисия - Данаил Кирилов от ГЕРБ, обаче отвърна, че таванът на броя на секциите е съобразен с пределната максимална активност в САЩ и Англия на последния вот. Според него режимът за гласуване е същият, без значение дали Великобритания ще е в или извън ЕС.

"Мъчно ми става, когато някой се опитва да манипулира истината. За българите в чужбина нищо не се променя. Това са отпадане на механизми, които са доказали порочността си", заяви той.

След гласуването Таско Ерменков от БСП заяви, че това е "изнасилване на българската Конституция".

Още изборни промени

Бюлетината за гласуване извън страната за избори за Европейски парламент и за президент и вицепрезидент също ще съдържа графа "Не подкрепям никого", реши още окончателно парламентът. Досега се предвиждаше такава графа да има само в бюлетината за гласуване извън страната за парламентарни избори.

Пряк избор на кмет ще има в населените места с над 350 жители, записаха още депутатите. Досега се предвиждаше пряк избор на кмет да има в населените места с над 400 жители. Не беше подкрепено предложението този брой да е над 250 души.