Министърът каза това по време на посещението си в Япония, а в същото време "Покемон гоу" ("Pokemon Go") е разработена от японската компания Нинтендо (Nintendo), предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Казаха ми, че тук, в Япония, Чебурашка е много популярен. Значи трябва да го лансираме. Действително това е сериозно нещо - лансирането на наши търговски марки би било добре. Но аз не съм по покемоните, каза Улюкаев пред журналисти, отговаряйки на въпрос не си ли струва руските компании да измислят свой покемон.

Улюкаев отбеляза, че му е по-известна японската разработка "Тамагочи", защото неговите деца имат такава игра, а с "Покемон гоу" министърът е запознат в по-малка степен.

По-рано генералният директор на Руския експортен център Пьотър Фрадков съобщи, че руската износна продукция, продавана чрез интернет канали, трябва да има единен разпознаваем бранд в чужбина. Според Фрадков определени потребителски стоки трябва да имат имиджов елемент и да се маркират като не е задължително това да става със знак за качество, както е било преди.

Акциите на Нинтендо (Nintendo) поскъпнаха с още 14 процента в днешната сесия на Токийската фондова борса. Котировките на японската компания вече са скочили с около 120 процента след дебюта на най-новата игра за разширена реалност "Покемон гоу" (Pokemon Go), която стана сензация по целия свят. Така Нинтендо постигна пазарна капитализация (броя на акциите в обращение, умножен по цената им) от 4,5 трилиона йени (38 милиарда евро), изпреварвайки конкурента си Сони (Sony).

В края на търговията в Токио днес книжата на Нинтендо поскъпнаха с 14,36 на сто до 31 770 йени. Това е над двойно повече от стойността им на 6 юли, когато "Покемон гоу" бе пусната в три държави (САЩ, Австралия и Нова Зеландия).

На 13 юли завладяващата игра на "джобни чудовища", които заливат реалния свят, виждани през екраните на смартфоните, пристигна и в Европа. От уикенда е достъпна в 26 нови страни, но все още не и в Япония.

Играта обаче предизвиква и инциденти. Ловец на покемони е бил убит, а друг е бил хоспитализиран с огнестрелна рана в Гватемала, след като неизвестни престъпници са открили огън по тях по време на игра, съобщиха местните власти, предава РИА Новости.

НА ФОКУС: Как Pokemon Go променя света