Класификацията на наркотиците в България е неадекватна спрямо реалните рискове от веществата, заяви Рада Наследникова - Райчева, директор на програма за рехабилитация на зависими, по повод Световния ден за борба с наркотиците, цитирана от БГНЕС.
"Не съществува и система за лечение и рехабилитация в общността. Трябва да се определят количества за лична употреба, за които да не се носи наказателна отговорност", добави тя.

"Голяма част от хората в обществото не възприемат наркозависимите като болни, а като престъпници. Това преследване създава стигма към тези хора. Това е един невероятен лукс, който в крайна сметка плащаме ние като данъкоплатци", каза още Георгиева.

Според нейна информация в момента в затворите има около 2000 души, употребяващи наркотици. Това не са големи наркодилъри, голяма част от тези хора са вкарани в затвора "за две цигари", допълни тя.
Тяхната месечна издръжка е около 500 лв., а лечението на наркозависимите възлиза на около 200 лв. месечно, поясни координаторът на "Инициатива за здраве".

Георгиева представи и данни от анкета на "Инициатива за здраве", изследваща обществената нагласа към лишените от свобода заради престъпления, свързани с наркотици. 79.4% от анкетираните определят наркозависимите като хора, които се нуждаят от терапия.
Само 2.3% от анкетираните смятат, че те са престъпници, което е в контраст с българската политика, която третира наркозависимите като престъпници, допълни Георгиева.
82.7% смятат, че наркозависимите, извършили леки престъпления, трябва да получат лечение.

През 2004 г. журналисти пуснаха в депутатските пощенски кутии плик цигара марихуана и луксозно списание "Не на криминализирането на еднократната доза". Това се случи, след като парламентът реши да я криминализира. После се оказа, че цигарите не са с марихуана, а с обикновен тютюн.

Над 300 хиляди са българите с наркотична зависимост, сочат последните данни на Българската асоциация за метадоново лечение и Българския институт по зависимости. Страната ни е първа в Европа по използване на амфетамини от ученици.
Близо 85% от всички употребяващи наркотици са на възраст между 15 и 34 години, отчетоха оттам, предаде БНР.

Проблемната или системна употреба на хероин, кокаин и амфетамини средно у нас е 31 316, което е 6 човека на 1000 души, съобщи Цвета Райчева. Около 26 хиляди от всички редовно употребяват хероин, а около 5 хиляди са пристрастените към синтетични амфетамини.
Процента на инжекционно употребяващите все още е висок - около 21 хиляди души, което е свързано с допълнителни здравни последици от употребата, предимно болести, пренасяни по кръвен път, каза още Райчева.

Според международно изследване за употребата на алкохол, цигари и наркотици, България е на първо място в Европа по използване на амфетамини от ученици.
Най-масовият наркотик у нас се оказва марихуаната, следвана от синтетични стимуланти като амфетамини и екстази.
През 2010 г. заради отравяне с наркотични вещества в България са починали 41 души на средна възраст 37 години.

Около 200 милиона млади хора в света употребяват наркотици най-малко веднъж годишно. Сред тях 25 милиона се считат за страдащи от наркотична зависимост.
Всяка година 200 000 човека губят живота си от болест, свързана с употребата на наркотици, съобщи БГНЕС.

Вчера стана ясно, че най-малко един милион души са починали в Русия заради наркотици от 2001 г. досега.
49 нови наркотични вещества са били установени през 2011 г. в Европейския съюз, съобщи Европейският център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите.