Това е най-големият брой нови наркотични вещества, за които се сигнализира в рамките само на една година, се казва в годишния доклад на центъра и Европол, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За сравнение през 2010 г. са получени сведения за 41 нови субстанции. В субстанциите със синтетичен произход, установени от системата за бързо уведомяване на Европейския съюз, преобладават канабоиди (23) и катинони (8).

Увеличаването на броя на тези наркотични вещества се обяснява преди всичко с лекотата, с която могат да бъдат открити чрез интернет.
"Сайтовете, предлагащи нови психоактивни продукти, се се увеличили от 314 през януари 2011 г. на 690 през януари 2012 г.", констатира докладът.

"Продажбата на нелегални наркотични вещества и на нови психоактивни субстанции е нова ниша на организираната престъпност в интернет", посочва Роб Уейнрайт, директор на Европол.

Наскоро стана ясно, че “крокодил” вилнее в Русия. Това всъщност е синтетичният  наркотик на бедните, който разяжда плътта и към който са пристрастени хиляди, а според някои данни дори милиони млади руснаци, писа в."24 часа".
В Германия наскоро са открити 4-ма бездомници, които показват признаците на пристрастените.
В България опасният наркотик не е засичан, казват спецове в борбата с наркотиците.

Хората, които започнат да употребяват тази дрога, се пристрастяват към нея за ден-два, а някои още след първата инжекция, и успяват да останат живи не повече от две-три години. Малцината, изтръгнали се от челюстите на “крока” -  едва 1 на сто, са обезобразени за цял живот. На местата, където се инжектира, кожата позеленява, става на петна и люспи и заприличва на крокодилска кожа. Оттам идва и името. Постепенно плътта загнива и започва да пада като при прокажените. Обичайният резултат са гангрена и ампутация.

В крайния стадий месото буквално се отделя от костите. Костната тъкан на долната челюст се разпада заради съдържащата се в наркотика киселина, а зъбите се изронват.
Смъртта най-често настъпва поради чернодробна недостатъчност и вътрешни кръвоизливи. Дори онези, които все пак успеят да оставят дрогата, гледат с празен поглед като след лоботомия. Те получават необратими мозъчни увреждания.

"Крокодилът" първо се появява в Сибир и Далечния изток около 2002 г. и едва в последните 3 години завладява цялата територия на Русия. От 2009 г. насам количеството на иззетия наркотик е нараснало 23 пъти, пише сп. “Тайм”. Само през първите три месеца на 2011 г. руската Федерална служба за борба с наркотиците е иззела 63 млн. дози.