Искат легализация на малките дози наркотици

Декриминализацията на притежаването на малки дози за лична употреба е наложително, заяви Юлия Георгиева, координатор "Застъпнически дейности" във фондация "Инициатива за здраве". България е първа в Европа по използване на амфетамини от ученици.

Обратно в новината

Коментари - Искат легализация на малките дози наркотици | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мисля, че паниката е излишна -не става въпрос за легализация, а за декриминализация-т.е. да се разграничават дилърите, които са за затвор и зависимите, които имат нужда от лечение. Така е в повечето европейски страни и така беше до 2006 в България

Eкстра.забраниха пушенето в заведенията, а разрешават наркотиците? Aз пак искам да "легализират" тогава пушенето на "малки дози" цигари в кафенето и бара... - а сега де... Tiq ot gerb ne si goworqt pomejdu si mai...

До: твърдо ЗА! Аз не съм малоумен и напълно осъзнавам какво искат. На наркозависимите обаче мястото не им е на улицата, а в съответните лечебни заведения защото наркозависимите хора са болни хора. Също така, както на бездомните кучета не им е мястото на улицата и няма голяма полза ако ги кастрират. Това мога да кажа и съм твърдо ПРОТИВ всякакви подобни легализации!

Много искат!!!

не се възмущаваи- а просто си използваи времето да разказваш по приятели и познати- всичките си впечатления -и ги пращаи да четат дир-а - наи-свободното и демакратично кътче останало последно в българия... -а иначе- с казаното от теб съм абсолютно съгласен и те подкрепям ...

нека я легализират-таман ще отпаднат и останат без бачкане дребните и средните риби в бизнеса... и тогава ще сменят тона- сега си мислят , че всеки само за тях мисли...

и аз подкрепям- ясно и точно си изложил тезата и е много вярна ... +1 и от мен

Това предложение мина границата на всичко нормално! Работата ми е да работя с хора, в които е открита дрога. За втори път от лятото да днес ми се случва да попадам на млад човек, който е отключил шезофрения от "инцидентна" употреба на лека дрога / канабис/. В психиатричните експертизи на двамата пише, че не са фамилно обременени!!! Иначе сигурно ако феновета на канабиса попрочетат повече ще открият и сами, че такава опасност ги грози. Ако дилърите им, ги зомбират и им четат предимствата на канабиса като дявола евангелието, естествено ще има за какво да работят!!!

Тази женица е чисто луда! С това предложение според мен се дава възможност на наркодилърите съвсем спокойно да се разхождат с по една доза и да продават, а при проверка да казват , че е за лична консумация! Ми да започнат да продават дрога и в магазините за хранителни стоки, че на наркоманите да им е по-лесно да си купуват, че да не се натоварват психически! та те нали се нуждаят от това?! започвам да си мисля, че нормалните хора в нашата мила страна са на изчезване ! Някой съгласен ли е с мен?

просто разследващите след като задържат един с една доза,могат за норматив да определят дали е дилър или наркоболен, да има закон да разграничава ,не да затварят млади болни хора в затворите(дето стават жестоки престъпници) защото ако прибират наркоманите,защо не почнат да прибират и алкохолиците и 2те са болестни състояния. Няма такава варваска страна като България,поне не в тези географски ширини.

Едни искат да станем хомосексуалисти, други - наркомани. В какъв свят живеем!

Иван

Наркотиците в България се разпространяват с помоща на държавата ... факт ... полицайте в скъпата ни България бият по районните над 50% от хванатите с еднократни дози наркотици , включително марихуана ... пак факт ... много често полицайте употребяват наркотиците който приберат , когато са в малки дози ... пак факт , който аз лично съм виждал ... Това , че децата ви предпочитат да мълчат вместо да ви разкажат много от тези неща , което също е факт до голяма степен е ваша вина скъпи родители ... Щом предпочитате детето ви да го бият 24 часа в районното и да го тормозят недодялани и прости полицаи ( много често срещан вид полицай , по младите ,които са имали вземане даване ще разберат за какво говоря) подкрепете ако искате и специализирания съд ... Аз съм за декриминализацията , защото детето ми поне няма да завърши в 1во рпу , да го псува и налага някоя тлъста мутра , на която аз плащам заплатата , и която няма уважение даже към собствената си професия... Скъпи родители моля информирайте се малко как стоят нещата навън на улицата , и начина на живот на днешните деца . Отдавна не живеем във времето , в което повечето от вас все още си мислят , че живеят...

Иван

Съгласен съм , че всички искаме здрава нация , но това не се постига нито с насилие , поне не би трябвало нали уж живеем в демокрация ... Нито пък се постига с държавни паравани и измислени закони , за да може една част от управляващите ни да печелят още повече от същите тези наркотици ...

Ако искаме здрава нация, разумно и психически здраво поколение - никаква легализация на всякакъв вид дрога ! Да се поучим от законите на Сингапур.

Абе ти тъп(а) ли си? Прочете ли статията, която коментираш? Става въпрос, че децата които са зарибени с малки дозички, не трябва да се третират като престъпници, да се влачат по затворите, където да възприемат уроци от ,,батковците" и да бъдат изолирани от останалата част от обществото. Трябва да им се подаде ръка и да им се окаже помощ. Нещо, което сега не се случва.

Уважаеми форумци - никой не иска легализация на марихуаната и наркотиците!Вие или не четете или не разбирате за какво става въпрос!Темата е да се легализират МАЛКИТЕ ДОЗИ наркотици!Което ще рече,че един наркозависим има право да притежава доза за собствена употреба, а няма да бъде осъден за притежание наред със един дилър.Защото затворите са пълни със зависими заради една доза,което не само че не ги лекува ,а още повече им засилва проблема.Да не говорим колко е скъпо за данъкоплатците това!

Мда, те чели-недочелви всички вкупом се хвърлят да коментират компетентно. Научете се да ОСМИСЛЯТЕ това което виждате, четете и слушате!

Доза за собствена употреба.Все едно аз да нося само една цигара в себе си?А пуша по една кутия примерно, пък и черпя от тая кутия...Глупости на търкалета. Забраниха пушенето по заведенеия, а разрешават дрогата.Е, нема логика. Пак опираме до лобизъм,а?За много пари...

Силно впечатление ми направи САМОПРИЗНАНИЕТО на екзотичния журналист Карбовски, който напоследък в предаването си по НОВА ТВ каза, че съжалява за предложението, което направи в началото на 90-те години, за ЛЕГАЛИЗИРАНЕ на тревата!! Тогава нормалните хора (визирам не само себе си, но и всички незасегнати и засегнати от тази напаст на съвременния свят) изумяхме, как може да се пледира за УЗАКОНЯВАНЕ на нещо, което не се произвежда официално у нас, не се внася официално у нас и на въпроса от къде си се снабдил с него единствения "логичен" отговор излиза, че е "намерих го на улицата"???!!!

Ако съм разбрал правилно в бъдеще може това да стане факт.А може би ще разрашат и да те бият по малко на улицата.Ей така ,за кеф.От това няма да ти стане нищо.Ако днес разрешат малките дози,те в бъдеще ще станат големи.И тогава какво ще правим?Ще ставаме по и по-зависими от дрогата.Къде е тогава превенцията?А може би това ще обслужи нечии интереси.По законен начин.Знае ли човек?

Абсолютно съм в подкрепа на казаното от теб, пич!

- наказанията за употребяващите са по-възпиращи употребата, тъй като лесно може да се приложат и да са възпиращ пример за останалите. Наказанията на дилърите са много по-трудни за прилагане, понеже те имат пари и се измъкват безнаказани почти винаги. А пък шефовете им са откровено ненаказуеми. Така че единствената превенция за българина е наказание на употребилите (сори, но е факт). Стъпвам на тезите на "Теория на счупения прозорец". Нека прочетат нещо за нея тези, които ме обвиняват, че не чета достатъчно. - също така поддържам тезата, че сухият режим в САЩ е направил мафията силна, но също така е направил американците да смятат, че една бира, води до опиянение и ако ги сравним с нас (да не говорим за руснаците), може да кажем че са въздържатели. В заключение ще кажа, че смятам, че за българина трябват строги закони, бой, стригане и най-вече ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ВСИЧКИ. Виж в това последното сме много зле, за съжаление.

Съжалявам, но първо прочетете долния пост, това е продължение.

Понеже много хора ме репликираха, без да са вникнали в това което съм казал, ще поясня: - никъде не съм казал че марихуаната е по-вредна от алкохола или цигарите. Напротив, майка ми почина от рак на белите дробове, предизвикан от цигарите. Относно алкохола - бил съм 10г. собственик на барче и са ми правили операция на челюстта, счупена от "леко пийнал клиент", нежелаещ да напусне заведението. От това време ми е останало желанието като видя пиян човек, да искам да му ударя няколко шамара (поне). - за забраните и наказанията съм, тъй като българите (с много малки изключения, под 1%) СМЕ опак народ и освен от тояга и глоба от друго НЕ РАЗБИРАМЕ.

Явно на тая мърша й липсва свободното мотаене с дрога в джоба, и драпа да си го легализира.. Как би се чувствала, ако нейното дете започне да шмърка по една мъничка магистралка няколко пъти на ден? Това явно не е проблем за МЪРШАТА! Явно имаш желание да изпратиш детето си на 15.09 с китка марихуана като подарък за Другарката и директорката :)

Аз пък искам легализация на максималните дози!!! Ще си напълня ваната с кока и... ще векувам в нея!

В Хонгконг и Сингапур за една прашинка дрога си със смъртна присъда! Какви малки дози, какви лични дози? Кой ще определи колко е малко и колко е лично? Ще бъде за дилърите.

Исках да напиша: Ще бъде рай за дилърите.

Иван

Всъщност рай за дилърите е в момента , точно защото колкото по нелегално е толкова повече те се охранват с пари ... хората които употребяват не ги грее дали е легално или не , те ако искат ще си го употребяват , а дилърите са в рая , защото тях никой не ги лови .. те си имат гръб , я мутренски , я директно полицейски... Осъзнайте се малко !

Браво Юленце,само така.Тия от Колумбия пасти да ядат.На 15 септември всички първолаци с китка КОНОП в ръчичка да претстват ДИЛЪРИТЕ на наркотици за ЛИЧНА употреба, браво само така!!!!!!!!!!

Също така да се декриминализира всяко посегателство и маломерно престъпление като кражба / до 500 лв / , побоища / ако пострадалия е останал жив / , леко изнасилване /ако е свършил до 11 минути / , сводничество / до 2 проститутки на сводник / , некадърно управление / до 1 самоубийство на ден / , ПТП / до 2-ма прегазени , при не-повече от 6 промила алкохол / . ПРОПУСНАТОТО напишете сами .

Иван

И пак прибързан коментар ... това което изброихте е посегателство върху чуждо лице , а наркотиците са личен избор и посегателство върху собственото ти здраве , посегателство що се отнася до марихуаната специално в пъти по малко от препиването с домашно уиски в БИАД или пушенето на червен Viceroy ...

аззз

ехааа жителите на люлин и Младост трябва да празнуват....

liusien

Е, аджеба, да си дойдем на думата!... Какво стана на практика? Тъпите идиоти от ГЕРБ забраниха пушенето в заведенията и на секундата в отворената ниша се пробват да вкарат не банички и боза, А НАРКОТИЦИ!!!!!!! Леки, средни, тежки - все са НАРКОТИЦИ, ВСЕ СА ОТРОВА!!!!!! Тия ГЕРБави нещастници, или да отменят забраната за пушене в заведенията, или ще стане страшно в България!!!!!!! :(((((((((((((((((((( И без това Тиквата е даден за разследване в Европарламента за далавери с наркотици - а ето днес, искат и "легализация" на същата тая отрова!!!!!!!!!!!!!!! Бахти и нещастното "управление" дето си имаме!!!!!!!!!!!!! Възмутен съм от дън душа!!!!!!!!!!!!!!!!! :((((((((((((((((((((((((((((((((((

не се възмущаваи- а просто си използваи времето да разказваш по приятели и познати- всичките си впечатления -и ги пращаи да четат дир-а - наи-свободното и демAкратично кътче останало последно в българия...

тои тиквата- в името на черния си бизнес- е готов амфетамините , хероина -ако може да ги разпределя сутрин и в закуските на децата от началното училище... този предел и морал няма... друга е темата кои освен него има полза....- единствено заспалия ни народ няма -не е имал и няма да има полза от дрогата... - но какво да се прави- сегашните политици , като не са кадърни да доят по по-хитър начин народа си... -ако не контролират дрогата - ще си умрат от глад горките...- с този висок стандарт- а с тия ограничени възможности сегашните политици станаха за смях на цял свят- и те доказаха , че колкото и да са ставали и да са обект на подигравка , никога не е късно пак да станат с всяко едно решение- всяка една стъпка .... чудя се - да се смее ли човек или да плаче - е дошло вече...

Ще поживеем и ще видим!

Е, нали затова забраниха тютюнопушенето на доста места, да не ги изброявам. За да може да се продава и пуши повече нещо дрго "в малки количества" и да се носи спокойно навсякъде.

За продажбата на легализирани наркотици, ще се плащат ли ДАНЪЦИ!!!!!

да всяко наркодилърче ще е с ново касово апаратче с връзка с НАПчето ако трябва и с премиерчето....

Единственото лечение, което трябва да се прилага за всички наркомани е заточване в уранови мини ДОЖИВОТ!.

Алкохола спада към групата на депресорите заедно с цигарите и марихуаната.

Ами аз нямам нищо против и хроничните алкохолици да ходят на каторга: те са еднакво вредни както за семействата си, така и за обществото...също като наркоманите.

Аз искам криминализация на чалгата. Вреди на мен и на хората около мен. Убива културата и води обществото към деградация.

Твърдо съм против легализирането на наркотиците, чрез разрешаване носенето на еднократни дози. Наркопласьорите ще се разхождат съвсем легално с по 1 доза и ще зарибяват и тези, които не са опитвали още.

Това е с цел опазване на здравето на българите и намаляване на разходите за лечение от тютюнопушенето! Цигарите са смъртоносни, наркотиците - Не !!!

Същите хора, които искат да легализират меката дрога, организират и гей-паради. Това е част от програмата за затриването на човешкия род!

Абсолютно против съм легализирането на еднократните дози. Не четете ли всезнайковци, че "крокодил" води до пристрастяване и след еднократен прием? Напишете в ютюб Крокодиловый кайф и гледайте за какъв ужас става въпрос. Изгледайте 7 минутния клип запечатал смъртта на 30 годишна наркоманка и тогава ми говорете какво трябва да легализираме. Според мен, наркоманите не трябва да се лекуват, а да се умъртвяват в деня на регистрирането им.

Аз също съм против, ама да ти обърна внимание, че "крокодилът" не е лека дрога. Та аргументът ти всъщност не е основателен. Трябва да приложиш друг, например, че от леката дрога са почва и постепенно отиваш към по-твърди наркотици.

Lita Walton

Извинявай, трябваше да предвидя, че въпреки логично и близко до акъла, това заключение ще убегне на много хора. Та да уточня против съм легализирането на ВСЯКАКВИ наркотици. Понеже преминаването от леки към сериозни е само в набирането на различен номер (за несхваналите пояснявам, че става въпрос за свързване с друг доставчик).

Вие който сте против, хванете прочетете малко, ясно е че имате вече интернет. Потърсете из гуглето да видите колко смъртни случая има от марихуана. Потърсете статистика колко синтетични наркотици се използват в Холандия, не говорете глупости, информирайте се!

Вместо легализация да бачкат всички на Белене или на Козлодуй като общи работници на новия АЕЦ: 1 година каторжен труд и нямат да имат напрегнатост, която да олабват с наркотици. И бой и глад ако ги мързи да бачкат: много възпитателно действа напук на всички модерни подходи към проблемните люде.

А ти какво правиш тук, а не си на някоя магистрала да подравняваш асфалт, тогава?

Ами бачкам бе, пич, ама не си олабвам напрежението с алкохол и наркотици ами спортувам.

Ти си "Килър" само на собствените си мозъчни клетки.

И се чудя и се мая, де ще му излезе края, ако тез дечица прости, пушат, пият и са гости?

Баси невежеството и селенията! Предполагам една час платени, другите са обикновени тъпаци. Не разбирате ли че криминализираният режим, който е сега е само в услига на мутрите произодители, търговци и разпространители и на бат' ви Боко

Трета част са неграмотни ... като тебе или напушени с лека дрога - размазва им се клавиатурата пред очите и пишат с грешки.

да бе -тъпотия и то поредна от тъп човек... точно кяра да се разрешат малко количества дрога е за крупните доставчици и производители- както се изказа за бат ти боика-рапоня... ще има още по-големи възможности за зарибяване - ама ти нали си от свитата му- та пееш неква измислена песен .... дет никои не ти разбира... ако се декриминализира носененто на малки количества дрога- ще закъсат малките и дребни дилъри...- просто ще станат излишни... - има и други доводи- ам мисля , че ти е малко пипето- за да разивам теории-които нястина работят ... просто съм бил по-близо до тия неща , но нито съм друсал ...нито продавал- никогааа.... а келешите на бт-ти боика- ще имат доста солиден отпор - от други келеши -след годинка , годинка и нещо... подочуват се и наемането на спецялни бригади...- за заблудените герберски тикви- наркодилъри...

добре, защо няма деца които да се друсат с кодеин или морфин или такива които да си взимат някакви други хапчета и лекарства, за да се дрогират? защото има контрол над тях а не са незаконни, което често подтиква детето към употреба. Ама сдухан народ, не може сам да се държи отговорен за всички тези хора, попаднали под знамето на наркотиците. А именно дезионформацията и смешната буржоазна, аристократична дистанция към потребителите разединява обществото. Защото масово сте толкова уплашени, че само при прокънтяване в пространството на името на някой наркотик, всички се завират в миши дупки да не би да се закачат или нещо още по-страшно. И се криете и лаете срещу проблемите, без да се опитате да ги решите като граждани, защото всички сме такива. И странейки от проблема, само го задълбочавате със скълъпените от тук- от там тезички за вредата от неща, които ГИ ИМА и винаги ще ГИ ИМА. По- добре се осъзнайте и вижте нещата от друга гледна точка а не само от една закоравяла. Благодаря :)

ълна забрана на цигарите - да пребъдат наркотиците! Това ли е бъдещето? И по-евтино е като лечение, и по-скоротечно , и навярно по-доходоносно за някои

И големи дози им дайте на зомбитата.

Другар поздравява догари с песента "Садил Илия, коноп в саксия."

Звучиш по-тъпо и от Свидетел на Йехова. Честито!

Какво става тука? Кокошките от бгмама са налазили темата.

До: фдсф Нямам подръка адвокат, за да се консултирам за детайлите относно видовете арест, макар че познавам такъв и мога да го питам, ако е толкова важно. Ако това може да е позволено за домашния арест например (имаш си собствен телевизор и компютър, които не ти ги взимат), не така стоят нещата при следствения арест. Може да ти дават да четеш вестници и да гледаш телевизия, но доколкото съм чувал мобилните телефони са забранени, докато интернетът ... хм, вероятно е ограничен, не знам. По-скоро съм склонен да вярвам, че този който го "съдят за 1 грам" са го пуснали условно - с помощта на някой чичо от съответната инстанция разбира се.

Не, не, не, и не утре ще има основание съда с какво да ги оправдава.

До: Legalise Не бъркай канабиса за медицински цели с пушенето с цел дрогиране!!! Аз със същия успех мога да ти посоча един куп наркотични вещества, които са полезни в медицината, също както е полезен и канабиса. Но всички те са със зелени рецепти и няма как да ги вземеш ако нямаш корумпиран доктор под ръка или ако не разбиеш някоя аптека със взлом или въоръжен обир!!! Такива вещества са например морфин и кокаин, не ми се изреждат всички останали - много са!

Морфин, кокаин и марихуана не са едно също и нещо, към марихуана много трудно ще се пристрастиш, ако те подгони параноя спираш и толкоз. А и тука къде точно се предписва марихуана за медицински цели - примерно за глаукома или на болни от рак? По тая логика още по-опасно е пиенето с цел напиване, че тука си е напълно нормално да се натряскаш като свиня и да подкараш таралясника или да се сбиеш и да заколиш някой, пък алкохол може съвсем спокойно да си купи всеки достатъчно голям да отиде сам до кварталната бакалия.