Повечето от тези жертви са млади хора между 15 и 34 години. В Русия живеят 143 милиона души, цитира агенцията БТА.

Около 5 милиона души консумират редовно дрога, по данни на руската служба. Тази консумация достигна буквално взривоопасно ниво след разпадането на СССР преди повече от 20 години.

Ситуацията се влошава заради потока от наркотици от Афганистан, които се внасят в Русия през някои страни в Централна Азия, например Таджикистан.

В Русия всяко трето престъпление е свързано с наркотици, се посочва още в изявлението на руската служба. Пазарът на хероин в Русия е оценяван от експертите на 6 милиарда долара (4,5 милиарда евро).

Наскоро стана ясно, че “крокодил” вилнее в Русия - синтетичният наркотик на бедните, който разяжда плътта и към който са пристрастени хиляди, а според някои данни дори милиони млади руснаци.
Хората, които започнат да употребяват тази дрога, се пристрастяват към нея за ден-два, а някои още след първата инжекция, и успяват да останат живи не повече от две-три години. Малцината, изтръгнали се от челюстите на “крока” - едва 1 на сто, са обезобразени за цял живот.

На местата, където се инжектира, кожата позеленява, става на петна и люспи и заприличва на крокодилска кожа. Оттам идва и името.
Постепенно плътта загнива и започва да пада. Обичайният резултат са гангрена и ампутация.
Смъртта най-често настъпва поради чернодробна недостатъчност и вътрешни кръвоизливи.

"Крокодилът" първо се появява в Сибир и Далечния изток около 2002 г. и едва в последните 3 години завладява цялата територия на Русия.

От 2009 г. насам количеството на иззетия наркотик е нараснало 23 пъти, писа сп. “Тайм”. Само през първите три месеца на 2011 г. руската Федерална служба за борба с наркотиците е иззела 63 млн. дози.