Във връзка с посещението на еврокомисарите Димитрис Аврамопулос, Гюнтер Йотингер и Вера Йоурова в България, Мария Габриел отбеляза: „На тези срещи присъствах с министър-председателя и тримата колеги от ЕК. Тези срещи са регулярни. Всеки един от комисарите ги прави. Това междувременно е един много добър знак, означава, че има диалог, означава, че към българското председателство и към България се гледа с доверие“.

Мария Габриел обърна внимание, че еврокомисарят Гюнтер Йотингер е говорил за това, че в ЕС скоростта трябва да бъде равномерно разпределена, предаде Нова телевизия.

„Нека винаги имаме предвид и изходната позиция, защото скорост и изходна позиция са два ключови елемента. Това, което за България се вижда е, че имаме добри икономически показатели. Те са и такива на ниво ЕС. Имаме за последните две години икономически ръст по-голям от този на САЩ. Скоростта е важна. Трябва да ускорим, когато гледаме в една посока. Затова бяха важни разговорите с комисар Йотингер“, посочи Габриел.

По отношение на доклада на ЕК за България по Механизма за сътрудничество и проверка, Мария Габриел коментира, че е важно да бъдем обективни и когато говорим за реформи, да се спираме на институцията, а не на личността.

„Нека бъде обективен докладът. Това, което всички очакваме, защото всяка една от държавите членки представя своя напредък. Не ми се иска да изпреварваме събитията. За мен това, което е важно, че комисар Вера Йоурова и по време на срещата с премиера на България каза много ясно, че на страната ни се гледа като устойчив партньор. За мен всеки път е много важно това да не отиваме в реализма или в песимизма, а да останем хора, които все пак са и оптимисти“, посочи още еврокомисарят Мария Габриел.

Във връзка с Каталуния, Мария Габриел посочи, че ЕК е била много ясна в своята позиция, че референдумът е бил незаконен и събеседникът на Европа остава Испания и испанското правителство.

„Това, което обаче наистина е много важно, е да се запази диалога. Чуваме за мълчаливо мнозинство, чуваме за други хора, които имат своите си искания. Много важно е ситуацията да не стига до точка, от която няма връщане назад“, поясни еврокомисарят.

По темата за фалшивите новини, еврокомисарят поясни, че стартира обществена консултация, в която иска ясно да се поставят какви са различните аспекти, които този феномен трябва да обгърне.

„След това ще създам експертна група на високо ниво, която да излезе с много конкретни мерки какво можем да направим в тази посока. Като казвам експертна група имам много голяма яснота, че не искам тази експертна група след една година да каже, че има нужда от обмен на добри практики и по-добра координация. Искаме конкретни инструменти. Това означава да работим пряко с журналистите и медиите“, заяви Мария Габриел.

Според нея, когато се говори за цифровизация, България има потенциал да се превърне в регионален лидер за Балканите.