Това стана ясно от няколко изявления на официални лица, направени днес.

Към днешна дата на територията на България има 244 военнослужещи от сухопътните войски на САЩ с 44 бойни машини, сред които и два танка, каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, предаде Дарик радио.

Той уточни, че американските танкове, както и трите БТР-а „Stryker", ще напуснат страната ни до края на месеца.

"Всяко бъдещо разполагане на военнослужещи и техника на САЩ у нас ще бъде извършено в съответствие със споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между двете държави от 2006 г.", каза по време на парламентарния контрол министърът на отбраната Николай Ненчев.

Той добави, че в изпълнение на това споразумение, досега са проведени многобройни българо-американски военни учения, а военнотехника и военнослужещи многократно са били разполагани на територията на България.

Заявеното намерение от страна на министъра на отбрана на САЩ Аштън Картър е свързано с инициативата за подпомагане на съюзниците от Европа за даване на гаранции на страните от Централна и Източна Европа за тяхната сигурност, независимост и териториална цялост, добави министър Ненчев.

Целта е да се повишат готовността, способите и възможностите на НАТО за справяне с всички възможни дестабилизиращи действия, посочи той.

Последната конкретизирана цифра относно военната техника на САЩ е 250, каза министърът. Той добави, че тя ще бъде разпределена в шест страни и ако евентуално се разпредели по равно, в България ще има около 40 американски танка, които не би следвало да се разглеждат като каквато и да е заплаха.

Министърът отбеляза, че максимално разрешено за България е да разполага с 1475 танка, като у нас са налични 310.

Техника за учения, не за постоянно

Към нас до момента не е отправяно искане за постоянно разполагане на тежка военна техника, става въпрос за техника, която ще бъде в България в рамките на съвместни учения, заяви отново Николай Ненчев в кулоарите на парламента.

Никога под никаква форма към мен и към МО не е постъпило искане за разполагане за постоянно на американска техника, категоричен беше той. Говорим за планирани тренировки, подчерта Ненчев.

Той отбеляза, че тези учения и тази техника под никаква форма не са насочени към трети страни, а са само за обучение и съвместни тренировки между български, американски и други военнослужещи от страни членки на алианса.

Става въпрос за учения, които се провеждат в момента и за в бъдеще, посочи и министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в парламента.

За тази година има планирани 78 такива. Последните 4 години са проведени над 200 от подобен тип, посочи той.

"Не може преди всяко учение да се създава някаква истерия. Много шум се създаде в системата и тръгнаха прекалено много спекулации. Във въпросните учения, които са резултат от срещата на върха на НАТО в Уелс, участваме в подобни засилени учения, които са част от националния ни интерес и от изграждане на капацитета на българската армия", обясни Митов.

По думите му целта е да се покаже, че всички съюзници на НАТО са готови да реагират при заплаха, за която и да била друга.

"Ясно е, че тази техника ще дойде и ще си отиде. В цяла Европа тези учения се приветстват, а у нас се създава истерия за тях", каза още Даниел Митов.

Съюзническите войски не са чужди войски

До края на деня ще напуснат страната ни участващите в учението „Тракийски орел 2". В двустранната летателна подготовка се включиха 11 самолета с 228 военнослужещи и технически персонал, отбеляза вицеадмирал Николов.

„Не бих споменал определението „чужди войски", тъй като с решението на Конституционния съд съюзническите войски, с които имаме договор, са на територията на България, без да има нужда от допълнително оповестяване", обясни началникът на отбраната.

Той разкри, че за тази година Българската армия има предвидени 78 учения, тренировки и подготовки, които са организирани и се провеждат по план.