Предложението беше внесено за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

До разглеждане на проекта се стигна, след като политическата партия не предприе своевременни стъпки за финализиране на процедурата по решение на МС от 2011 г., с което имотите се прехвърляха безвъзмездно в собственост на БСП. Влезлите в сила през февруари т. г. промени в Закона за държавната собственост направиха невъзможно прилагането на решението от 2011 г.

Министрите проведоха дискусия и гласуване по проекта за безвъзмездно предоставяне правото на ползване за срок от 10 г. върху Дома-паметник на връх „Бузлуджа“ в полза на БСП поради постъпилите отрицателни становища в хода на съгласувателната процедура, се казва в съобщение на МС.

В началото на обсъждането регионалният министър Николай Нанков заявява, че единствено БСП са заявили официално готовност да поддържат паметника. Първоначално са се получили само положителни становища по искането. Областният управител на Стара Загора обаче дава две противоположни становища в рамките на два дни - първото положително на 10 юли и отрицателно на 11-и.

Вицепремиерът Валери Симеонов заявява, че предоставянето на право за ползване за 10 години безвъзмездно ще бъде един много грозен прецедент.

Според него е "спорна законността на едно такова деяние. Може да имаме процедура за непозволена държавна помощ на политическа партия".

"Освен това, не е вярно, че само от Българската социалистическа партия е заявена готовност за поддръжка на обекта. Такава готовност има и от община Казанлък, абсолютна готовност. Имат и съответно подготвени идейни проекти, имат и предварително направени преговори по отношение на заснемане, с чужди фирми и т.н.", казва Симеонов.

Той апелира да не се подкрепя такова решение и така да се подкрепи областната управителка (Гергана Микова), която в момента смело, като една Райна Княгиня, се е изправила и единствена се е осмелила да защити държавната собственост", казва вицепремиерът.

Изказва се и военният министър - партньорът в ОП на Симеонов - Красимир Каракачанов.

Министерството на отбраната на този етап не съгласува това предложение по причини, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, каза той.
Аргументът му е, че наоколо има обекти, които трябва да се "обследват подробно", за да се разбере отпаднала ли е необходимост от тези съоръжения. Дотогава не можем да съгласуваме подобно предложение, заключава Каракачанов.

Нанков отговаря (без да адвокатствал на БСП - по думите му), че процедурата е абсолютно законосъобразна, тъй като е съобразена с последното изменение на Закона за държавната собственост. За държавна помощ, от каквато се опасява Симеонов, не можело да се говори. Нанков напомня, че официално искане е получено само от БСП, подчертава и че досега са изразявани неколкократни становища от "предишни областни управители, че областната администрация на Стара Загора понастоящем не разполага с финансови средства за стопанисване на визираните имоти, както и че за възстановяването на обектите са необходими значителни финансови средства, разходването на които е нецелесъобразно".

Вицепремиерът Томислав Дончев отбелязва, че "проблем със законосъобразността на една подобна операция няма, особено когато говорим за държавни помощи - и добавя - активът е на ниска стойност.
И поставя въпросът за целесъобразността: "Това, което ме притеснява в цялата ситуация е, че аз поне не съм чул до момента някаква ясна визия какво ще се прави с въпросния обект, ако придобие право за ползване, който и да е той".

Симеонов обаче отново поставя под съмнение законността и цитира по памет законовия текст, в който се позволява предоставяне безвъзмездно на общини и за определени граждански нужди, но никъде не пишело „политически партии“.

По тази логика на едно следващо заседание бих могъл (като представител на патриотични партии) да поискам да бъде предоставено безвъзмездно ползването на остров „Света Анастасия“, защото просто си го харесваме там, коментира Симеонов.

Финансовият министър Владислав Горанов пита: какво правим с тази собственост, която се руши и е опасна.

И ако днес отложим решението или решим, че сме против, трябва да дадем ясен отговор на опозицията защо сме против при положение, че те заявяват с най-чисти намерения, че ще инвестират, ще го облагородят, ще го направят нещо, казва той.

"Нещо сте се объркали, господин Горанов. Няма такива ясни намерения. Те искат и още два парцела прилежащи, на които да им променим предназначението, да им дадем право за строеж на тези два парцела и познайте какво ще става. Освен това, извинявайте за риторичния въпрос, но да сте чули в тези 27 години някой път БСП да вземе нещо от държавата, да го възроди, да го възстанови и да й го върне в някакъв по-добър вид?", отговаря Валери Симеонов.

Намесва се премиерът Бойко Борисов. Публикуваме цялото му изказване:

"Има един безспорен факт. Преди шест години този имот е бил предоставен на БСП – сиреч, хипотезата на финансовия министър Горанов. За шест години аз не знам да е направено нещо. Според мен, те изчакаха да влезе новият закон в сила, за който всички от БСП са гласували „за“, и веднага след това да го поискат. Капанът е виден.

Прекрасно знаят, че нашият коалиционен партньор, а в една двустранна коалиция няма малък и голям партньор, ще е категорично против. Като се има предвид, че ние имаме повече министри в кабинета, ако наложим едно партийно решение, то ще мине.

Сиреч, създават ни веднага тежък конфликт вътре в коалицията. Защото те не правят нищо, Валери, случайно. Веднага след това ще кажат: „Ама той, Борисов, го обеща, даде го, сега се отметна”. Това ще са репликите. Аз също съм убеден, че ако те са искали да го правят, шест години всичките им тези инвестиционни намерения – първо, второ, трето, четвърто – щяха да го направят. Затова считам, че сегашното им действие е точно да ни сблъска вътре в кабинета при взимането на такова решение.

И второ, ако пък им се даде – да почнат да предявяват непрекъснато претенции за съседни територии, за еди какво си.

А третият вариант е, ние действително да предприемем това, което пише в закона. Вие виждате – за един опасен дори за здравето и живота на хората паметник в София се води партизанска война, подривни действия.

Ако държавата тръгне да укрепва паметника на Бузлуджа, всички ще кажат: „Добре, за какво го правите? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там”.

Ако тръгнем да приложим закона, ще кажат: „Те рушат паметници”. Сиреч, това е един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. В шаха се казва цугцванг – всеки ход ти е грешен. И затова госпожа Нинова каза: „Искаме го, дайте го”. Но изчака да влезе законът в сила. А той влезе на 7 февруари. Сиреч, шест години – нищо, и след 7 февруари: „Хайде, сега ни го дайте”. Но законът вече е друг. И те са гласували за този закон.

Затова аз предлагам да гласуваме.

Министърът на икономиката Емил Караниколов пита има ли БСП инвестиционен план за обекта. Нанков отговаря: Няма инвестиционен план. Има едно писмо, изпратено до министър-председателя, с пет реда.
Нека БСП мотивира искането си по-добре и да кажат какви действия ще предприемат незабавно, отговаря Караниколов.

Премиерът подлага проекта на гласуване. Против са 12 министри.

Аз съм „за“, защото подкрепих и предишното решение през 2011 г., когато им прехвърлихме имотите. „За“ предоставянето сме 7 гласа, казва той и отсича, че точката не се приема.