Той е посочил като основание за това придобитото от него право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Министър Боил Банов е подписал заявлението на Димитров и то влиза в сила, считано от 1 ноември 2017 година.

Историкът оглави НИМ за втори път (първия път бе през 90-те - б.р.), след като беше министър без портфейл в първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2011 г.) и отговаряше за българите в чужбина, но се наложи да подаде оставка заради няколко скандални свои изказвания.

Преди няколко месеца служебният министър на културата Рашко Младенов нареди да се проведе конкурс за директор на музея, тъй като такъв не е правен от 2007 година. Процедурата се забави, защото надледникът му на поста - Банов, искаше тя да се предава по интернет.

Димитров обаче подаде документи, с което ясно декларира, че няма намерение да се отказва от поста. Негов конкурент е проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), която също се кандидатира.

"Подадох оставка, защото ми е време да си почина. 72 години са достатъчно добра възраст, за да излезе човек в пенсия. Аз съм като боксьорите, които слизат от ринга, когато са на върха. Няма да чакам да дойдат някакви младоци и да ме разбият от бой", коментира професорът пред OFFNews.

Божидар Димитров е роден през 1945 г. в Созопол, в семейството на бежанци от Източна Тракия. През 1964 г. завършва Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби и като моряк в „Океански риболов“. По-късно завършва история и археология в Софийския университет, има и докторат по история. Професор на УниБИТ.
Преди няколко години се оказа, че Димитров има досие - от 1973 до 1990 г. той е сътрудничил на Държавна сигурност в направление културно-историческо наследство.