Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след среща с представители на хотелиерите и ресторантьорите с нея и премиера Бойко Борисов, цитирана от БГНЕС.

Предстои в четвъртък здравната комисия в парламента да разгледа предложения законопроект, връщащ стария режим за пушене - с отделни зали.

"Нашата позиция остава категорична по отношение на Закона за здравето. Говорила съм с колегите си от здравната комисия - те са категорично на нашето мнение", категорична е Атанасова.

Възможно е забраната за пушене да бъде смекчена - да се въведе "късно" пушене в заведения или да се върне старият режим - с отделни помещения, стана ясно обаче от думи в телевизионно интервю на Борисов преди 2 дни.
За разлика от Атанасова, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че би подкрепил въвеждането на гъвкавост за пушенето в заведенията, без обаче да дава точна рецепта.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще потърси лобисти във всички парламентарни групи за промяна в закона, който забранява напълно пушенето на обществени места и в закритите заведения, заяви  председателят на асоциацията Благой Рагин след срещата с премиера и Атанасова, цитиран от "Фокус".
„Бяха много учтиви, много внимателни, изслушаха ни и накрая ни показаха червен картон. Казаха - не може да ви помогнем, защото сме изпълнителната власт, а законите прави законодателната, и ни изпратиха в парламента, за да търсим лоби”, разказа той.

От БХРА искат немския и австрийския вариант – да има зали за пушачи и зали за непушачи, както предвижда законопроектът. Тези, които решат да не пушат, да имат проветриви места с климатизация и вентилация, и тези, които искат да се тровят, да им създадем възможност, но да оставят средства, за да може да съществува бизнесът на моите колеги и да плащаме данъци и такси в хазната, каза Рагин.

"Доколкото разбрах, депутатите от ГЕРБ ще имат пълното право да гласуват по съвест, това означава, че на нас ще ни трябва подкрепа и от другите политически групи в парламента, за да може да спасим 50 000 семейства”, каза Рагин.

Смятам, че изобщо не е редно да съпоставяме темата за загубите на бизнеса със здравето на нацията, отсече по-рано днес Атанасова. По думите й, ако трябва да говорим колко средства се дават за онкология, за лекарства за сърдечно-съдови заболявания, статистиката е ужасяваща.
"България е сред първите места по заболявания на сърдечно-съдовата система и онкологични заболявания. Мисля, че към това трябва да насочим усилията си, а не към връщане на вредните навици на българите", каза министърът.

Най-вероятно в заведенията ще има помещения за пушачи и непушачи, заяви обаче депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, цитиран от Дарик.
По думите му, представени данни от ресторантьорския бранш за изключителен спад на оборотите. Той допълни, че в икономическата комисия в Народното събрание ще се разглежда отрасловият закон за туризма.