Това съобщи БНТ. Според тях забраната обрича бранша и работещите в него и вече е факт, че около 10 000 души са загубили работата си заради намалелите обороти на заведенията след забраната на пушенето в тях.

Депутатите бяха поканили в парламента и собственици на заведения, които свикват протест пред НС на 22 ноември. Те посочиха, че само в 5 страни от ЕС е въведена пълната забрана за пушенето на обществени места, но и те обмислят промени в това отношение.

Кирил Гумнеров заяви, че след въвеждане на забраната българите пушат с 8 % повеаче цигари, отколкото преди нея. "С други думи забраната си действа, заведенията са празни и са на път да фалират, а хората пушат все повече и повече. Какво по-ярко доказателство от това, че забраната не изпълни своите цели. Аз искам да призова правителството и НС час по-скоро да преосмислят безумиците, които са направени и да отменят забраната, защото не на последно място, уважаеми колеги от ГЕРБ, идват избори, а нали знаете какво е новото мото на хората в мрежата - хората казват: Без Бойко можем, без цигари не!", каза още Гумнеров.

Пълната забрана
за тютюпопушене на закрити места влезе в сила от 1 юни 2012 година. Освен на закрити публични места е забранено да се пуши и на стадиони, детски площадки, градини и училища и прилежащите към тях терени и тротоари. Не може да се пуши и на работните места.
След като забраната влезе в сила собствениците на заведения продължават да искат отмяна на пълната забрана за пушене в тях, защото това застрашава бизнеса им. Ресторантьори предложиха да има заведения за пушачи и непушачи, които да са с различен данъчен режим.

Предложението на независимите депутати идва в навечерието на международния ден без тютюнопушене - 15 ноември.