Това заяви пред ТВ 7 премиерът Бойко Борисов по повод снощните взривове пред централата на РЗС на столичната улица “Дондуков” и офиса на ДСБ в квартал “Илинден”, предаде БЛИЦ.

"Съжалявам, че тези хора, които поръчват взривовете, се отнасят така безотговорно към държавата. Надявам се, че МВР и ДАНС ще си свърши работата. Някои партии търсят да се шуми около тях - трябва да правят интриги, да правят взривчета, иначе ще ги забравят", допълни още той по повод предстоящия вот на недоверие към кабинета. Именно ДСБ и РЗС обявиха, че ще подкрепят вносителите от ДПС и БСП.

По думите му - "най-големите манипулации и жълти скандали", които излизат в медиите, отиват в различни столици и биват интерпретирани по различен начин. "От сутринта това, което дежурните в МВР ми докладват е, че две бомби с много малък еквивалент са поставени така, че е явно, че един човек е минал, поставил е едната, след това е поставил другата. Има счупени витрини и шум и то точно преди доклада от Брюксел", добави той и припомни, че в деня, в който в България имаше четирима еврокомисари се случи взривът пред вестник „Галерия”, а утре пък се очаква докладът на ЕК.

„Човек може като се замисли лесно да разбере срещу кого са насочени – дали срещу самите офиси или срещу правителството и държавата като такава, срещу народа”, заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

Според него докладът ще бъде позитивен и изрази надежда, че в ЕК ще прочетат доклада на американския посланик Джеймс Уорлик и ще разберат срещу какви врагове е изправено правителството в България. Премиерът вероятно има предвид грамите на посланика до Държавния департамент на САЩ, разкрити от Уикилийкс.

По думите на Борисов не е случайно, че са избухнали взривове пред РЗС и ДСБ. "Когато беше избухнало пред дома на Иван Костов, цяла нощ съм седял там", каза той.
"Ще отразявате, това е", отговори премиерът на въпрос какво трябва да правят медиите в подобни случаи.

"Тези хора, които поръчват тези взривове, ще бъдат хванати рано или късно и ще съжаляват. Никого не можем да обвиняваме, докато не бъде задържан поръчителят или извършителят. МВР или ДАНС ще ги изкарат рано или късно. Това не е опозицията, а едни и същи партии, които се събират срещу ГЕРБ като партия през годините - сини, червени и "Атака". Те търсят да се шуми около тях, докато ние строим магистрали, зали, естакади, пречиствателни станции, оправяме екологията на страната. На 4 септември ще си обявим кандидатът за президент, оставяме другите партии да репетират през това време. Дотогава ние имаме много работа да вършим - детски градини, ще имаме най-красивото метро...", каза още Борисов.

След взрива пред в. "Галерия" той заяви, че ще държи лично Цветан Цветанов отговорен за разкриването на атентаторите, но и до момента те остават неясни.